2023 25. kitabı
Okunma: 30 Mart 2023 21:35
Yazıldığı dönemin koşulları göz önünde bulundurulduğunda, iyi bir devlet adamı nasıl olmalı, misyonu nedir ve doğru bir yönetim biçimi nasıl olmalıdır gibi sorulara cevap arayan Platon’un olgunluk döneminde kaleme aldığı Devlet Adamı, kısa ama mutlaka okunması gereken bir eserdir. Diyalog şeklinde ilerleyen eseri okurken kendinizi bir tartışma programındaymış gibi hissedersiniz. Sorular soran ve cevaplar üzerinden karşı tarafı ikna etmeye çalışan bir anlatım vardır. Okur olarak siz de bu tartışmaya dahil olursunuz. Anlamadığınızı düşündüğünüz noktalarda ise, diyaloğa katılan genç Sokrates adeta sizin yerinize itiraz eder ve ardından daha derin açıklamalar yapılır. Platon, bu eserde devlet adamlığını bir sanat olarak ele alır. Tıpkı bir doktorun ya da bir terzinin işini bilgiye dayanarak yapması gibi, devlet adamının da halkın isteklerine göre değil, doğruyu bilen kişi olarak yönetmesi gerektiğini savunur. Burada bilgi ile kanaat arasındaki fark özellikle vurgulanır. Çoğunluğun görüşü her zaman doğruyu temsil etmez, bu nedenle yönetim, popülerlikten ziyade bilgelik üzerine kurulmalıdır. Devlet adamını tanımlarken kullanılan toplama ve bölme yöntemi, Platon’un düşünme disiplinini açıkça gösterir. Yönetici; tiran, demagog ya da yasa uygulayıcı figürlerden dikkatle ayrılır. Böylece kavramlar bulanıklaştırılmaz, aksine netleştirilir. Yer yer masalsı ve mitolojik anlatımlara başvurulması ise soyut fikirlerin daha anlaşılır hâle gelmesini sağlar. Özellikle Kronos miti, insan doğasının kendi başına düzen kurmakta neden zorlandığını anlatan güçlü bir alegoridir.
Devlet AdamıPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2014641 okunma