2023 23. kitabı
Sandman serisinin başlangıç cildi olarak geçen Uvertür; hayranlık uyandıran çizimleri, derin ve etkileyici kurgusu, önceki ciltler arası kurduğu bağlantıları ile çok beğenerek okuduğum, bana anı unutturan bir hikayeydi. Sandman serisinin ilk cildi Prelüdler ve Noktürnler' de anlatılan olayların öncesini, Morpheus'un hapsedilmesine kadar yaşanan hikayeyi konu alsa da, önsözde 1.cildin öncesini, 10.cilt olan Matem ve 11. Cilt Sonsuz Geceler'de işlenenlerden sonrasını konu aldığını ifade ediyor. O sebeple herhangi bir sürprizle karşılaşmak istemeyenlerin tüm seri bittikten sonra okumasının etkili olacağını düşünsem de, ben 6.ciltten sonra okudum ve oldukça keyif aldım. Sonsuzlar'dan Kader, Ölüm, Arzu ve Keder'in etkileri, Sonsuzların ebeveynleri Gece ve Zaman ile diyaloglar, evrende yaşayan varlıklar ve Yıldızlar kentinde yaşayan evrenin varlığını sürdürmesinde büyük etkisi olan Yıldızlar hikayeyi zenginleştiren unsurlardan. Morpheus, Düşlem' den kaçan bir varlık olan Korintli ile görüşürken, acil bir çağrı alır. Bir Yıldız, akıl almaz davranışları ile Evrenin varlığını tehlikeye sürüklemiştir. Evren' de yaşayan birbirinden farklı canlılar büyük savaşa ve yokoluşa hazırlanmaktadır. Morpheus yarım milyar yıl önce merhamet ettiği, uyuyan zihinler arası bariyeri yıkan bir girdap olan varlığın bu çılgınlıkta önemli rol oynadığını öğrenir. Bu sebeple bir kedi ve yolda karşılaştığı küçük bir kız ile Yıldızlar Kenti'ne doğru,babası Zaman, annesi gece, Sonsuzlar'dan Kader ve Arzu,tehlikeli varlıkları ile Yıldızlar ve akıl almaz canlıların rol oynadığı yolculuğu bu şekilde başlar. İlk 6 ciltten daha etkileyici ve büyüleyici çizimlere sahip bu cilt özgün kurgusu ile Sandman evrenine aşina olanlara önerimdir.
Sandman: UvertürNeil Gaiman · İthaki Yayınları · 2022125 okunma