Okunması gereken bir kitap değil ama okunmaması gereken bir kitap da değil
2023 3. kitabı
Kitabı okumak hemen hemen bir ayımı aldı. Zaman bulabilseydim daha hızlı okuyup bitirirdim. Yazarın hikâye kitabını okuduğum zaman kullandığı dili sevmiştim. Olayları gündelik hayatın olağan veya olağanımsı akışına göre kurduğumuz cümlelerle anlatıyor. Eserle okuyucu arasında samimi bir bağ oluşturuyor kullandığı dil. Kitabın içeriğiyle ilgili bir şeyler söyleyeyim: Tarihsel gerçekliğin içerisinde ustaca kurgular yerleştirilmiş. Bunu Mithat Cemal'in Üç İstanbul'unda görmüştüm ilk önce. Bu tip eserleri okurken zamanda yolculuk yapma olanağı bulduğumuzu düşünüyorum. Kurgudan kopmadan gerçekliği anladığımız sürece tabii. Dikkatimi çeken bir konu da şu; hayatın olağan akışına aykırı diyebileceğimiz sahneler yok. Her şey olması gerektiği gibi, herhangi bir insanın hayatı gibi anlık bir şekilde aktarılmış; doğumlar, yaşamlar, ölümler ve tersköşeler... Özellilkle ölüm karşısında hayatın, hayat karşısında ölümün tanımı ve her ikisinin karşısında yaşamın tanımı. Okunması gereken bir kitap, diyemem. Ama okunmaması gereken bir kitap da değil.
Deneme, İnceleme
Kum TefrikalarıÖmür İklim Demir · Yapı Kredi Yayınları · 20202,241 okunma