···Okunma: 04 Nisan 2023 22:37 Peki ya siz ne yapardınız?
Ben asla yapmazdım, ölürdüm de yapmazdım !!
Ben de aynısını yapardım !!
Seçme hakkımız mı vardı!!
Küçüksünüz, daha çok küçük. Henüz on altı. Gözünüzü kapatın ve o yaşlarınızı anımsayın
Evinizden, ailenizden, çevrenizden, sevdiklerinizden koparılıp sebebine akıl sır erdilememiş bir tutsaklığa götürülüyorsunuz.
Ölümle yaşam arasında, varlıkla yokluk arasında, açlıkla tokluk arasında, hastalıkla sağlık arasında bir jilet üzerindesiniz. Jilet ayağınızı kesiyor ama ölmüyorsunuz.
İşte Cilka’nın hikayesi böyle başlıyor. Tecavüz, hor görülme, aşağılanmayla geçmiş, düzinelerce kadını ölüme uğurlamış, annesini kendi elleriyle ölüm aracına binmesi için yardım etmiş bir çocuk. Çocuk mu dedim, pardon kadın.
Milyonlarca insanın yanarak, donarak, gaz soluyarak, vurularak, hastalanarak kurtulabildiği toplama kamplarından sağ çıkmayı başarabilmiş bir kadın. Sağ çıkmaksa bunun adı.
Ve sonrasında maruz kaldığı tüm bu vahşete göm yumduğu için! Bile isteye düşmanla işbirliği yaptığı için! Kurtarıcıları tarafından hapse atılmış, yıllarını gulaklarda yaşamış bir kadın.
Tarihin bu kara lekesinden çıkmayı başarabilmiş, kalan hayatını mutlu olarak sürdürmüş biri.
Dokunaklı bir hayat hikayesi, kitap gerçek yaşantıdan uyarlanmış. Öncesinde aynı yazarın Auschwitz Dövmecisi kitabını okumanızı öneririm.
Kitapta biraz anti-sovyet esintileri de var gibi…
Keyifle