···Okunma: 08 Nisan 2023 23:55 Öncelikle her kitap gibi bu kitabın da bana kattıklarına minnettar olduğumu bildirerek incelememe başlıyorum. "Kendisinin efendisi olmayan hiçkimse özgür değildir" Epiktetos'un stoacı felsefeye dayalı felsefi görüşlerini anlatan ve insan özgürlüğü üzerine yoğunlaşan bir eseridir. Kitap, insanların özgür olmak için hayatta neleri kontrol edebileceklerini ve neleri kontrol edemeyeceklerini anlatır.
Epiktetos, insanların düşüncelerini ve davranışlarını kontrol etme gücüne sahip olduklarını savunur. Ancak, çevrelerindeki olaylar veya başka insanların davranışları gibi dış faktörlerin kontrol edilemez olduğunu belirtir. Buna göre, insanların hayatta kendilerini kontrol edebilecekleri tek şey, içlerinde olan düşüncelerdir.
Bu görüşe göre, insanların kendilerini kontrol edebildikleri ölçüde özgür olabileceklerini savunur. Kişi, hayatın getirdiği durumlara tepki verirken kontrol edebildiği şeyleri kontrol edebilirse, zihinsel olarak özgür olabilir. Epiktetos'un bu felsefesi, insanların stres, kaygı ve endişe gibi duygusal zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olabilir.
"Kendisinin efendisi olmayan hiçkimse özgür değildir" başlığındaki kitap, insan özgürlüğüne dair derin düşünceler sunar ve okuyuculara kendi hayatlarındaki kontrol edebilecekleri şeyleri belirleme fırsatı verir. Bu kitap, felsefi düşünceleri sevenler ve kişisel gelişim konularına ilgi duyanlar için değerli bir kaynak olabilir. Herkese iyi okumalar.