Karartma Geceleri
2023 19. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2023 14:15
Karartma Geceleri Nuray Dülgar Bütün her şeyi alıp götürüyor. Yanlış yapmakla, isyana kalkmak arasında kalmış durumda. Bu duygunun esiri olmayı kaldıramıyor, içten içe tükeniyor. Mevlana olmak, ne kadar zormuş oysa. Şems’in yokluğunda kavruluyor gibi bedeni, ruhu. Yaşadığı bunca kaosun bir sebebinin olması gerektiğini düşünüyor, umut ediyor. Bir şeylerin varlığına sığınmayı bekliyor sadece. Çölde olmak gibi değil, denizin ortasında susuz kalmak onunki. Sürekli bir şeyler eksiliyor içinden, insan olmanın, zerresinden almanın zorluğu dökülüyor saçlarının tellerine. O saçlar ise ağarmış, ellerinde toplanıyor dağılan külleri. YORUMUM; Kitabın yorumu için kaç saat düşündüm bilmiyorum. Dünyanın yükünü Bade karakterine yazmışlar diyebildim ilk. Hiç mi yüzü gülmez bir insanın deriz ya hani onun cevabı olarak dünyaya gözlerini açmıştı. Doğduğu andan büyüdüğü ana kadar her duyguya her yaşanmışlığa şahit oldum okurken. Hissettiğim en nadir duygu mutluluktu. Ona hasret okudum diyebilirim. Hayatta varlığınızı sorguladınız mı hiç? Ben gerçekten yaşıyor muyum? Bade için durum bu sorulardan ibaretti varlığı bir anlam ifade etmiyordu yaşadığı çevrede. Ne acı ama dimi. Yalnızlaşmış, ötekileştirilmiş, dışlanmış bir birey… Bade yaşadığı her olayda bu son dediysem de son olmayacağının bilincindeydim. Evet son olmadıda her olayda devamı geldi ve öylede devam edecek gibiydi. İlahi adalet olmalıydı değil mi? Aile evinde yaşadıklarının ardı evlilik ile taçlanacaktı öyle de oldu. Ne zaman bir insanın kalbi ağrımaya başlar? Bu soru tüyleri diken diken edecek türdendi. Ben kadınım, kadın her şeydir. Her şey kadınla başladı ve onunla devam edecekken kadın olmanın ne denli zor olduğunu artık eli kalem tutan yüreği pare pare olmuş yazarlar haykırıyor. Ah Bade ne denir ne söylenir bilmiyorum. Nice Badeler var hayatta hepsine yumduğumuz gözümüz tıkadığımız kulaklarımız ve değiştirdiğimiz kanallar… nefes almanın bile utandırdığı anlara şahit olacağınız Karartma Geceleri her bireyin okuması gereken bir kitap. Sizinde yüreğinizden bir Bade geçmeli.
Karartma GeceleriNuray Dülgar · Cinius · 202112 okunma