2023 15. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2023 20:15
I'm Glad My Mom Died Kariyerine annesinin isteğiyle çocuk oyuncu olarak başlayan Jennette McCurdy’nin anılarından oluşan bu kitap, gerçek olduğuna inanmak istemeyeceğiniz çarpıcı itiraflarla dolu. Çocukluğundan itibaren annesinin manipülasyonlarına ve suistimaline nasıl maruz kaldığını en başından anlatmaya başlamış. Annesinin hayallerini giyme rolünü üstlenerek nasıl oyunculuğa başlatıldığını, güzelliğini koruması ve küçük kalması için diyet yaptırarak blumia ve anoreksiyaya yakalanmasına sebep olduğunu, bunlar olmadığı zaman gözyaşlarıyla duygu sömürüsü yaparak yine de istediğini elde ettiğini… Kısacası, kendi yaşayamadığı hayatı kızına yaşatmaya çalışmış annesi. O bunu istememesine rağmen de istediğini zannettirmiş. Kitap aynı zamanda Storytel uygulamasında yazarın kendisi tarafından seslendirilmiş. Bazı noktalarda sesinin titremesinden ya da ağlamasından bile aklına geldiği zaman hâlâ travmalarından tetiklendiğine ve bu yaşadıklarının etkisini üzerinden tamamen atamadığı da anlaşılıyor. Hayatını annesini mutlu etmeye adamış ve bütün yaşamını onun istediği gibi şekillendirmiş bir çocuğun büyüdüğünde kim olduğunu, olmak istediğini, hayatını nasıl devam ettireceği hakkında yaşadığı varoluşsal krizi ve bütün o acıları okumak zordu açıkçası. Dehşete düştüğüm, gerçekliğine inanamadığım çok şey okudum. Umarım şimdi hayatta çok daha iyi bir yerdedir kendisi. Hiç kimse böyle kötü bir hayatı hak etmez. Her şeyin yanında, kitap etkileyici ve akıcı bir dile de sahipti. Sadece gerçeğiyle değil, yazım diliyle de büyük bir başarı sağlanmış. Bu yönden yazarı ve editörü tebrik ediyorum. On sekiz yaşın üzerindeyseniz ve üstte bahsettiği tetikleyici unsurlardan etkilenmeyecekseniz kesinlikle okumanızı öneririm. Diğer türlü biraz sakıncalı olabileceğini düşünüyorum. Psikolojik açıdan herkesin kolayca sindirebileceği bir kitap değil. Özellikle de küçük yaştakilerin.
I'm Glad My Mom DiedJennette McCurdy · Ashley Good · 2022578 okunma