Sevdalım Hayat okuma atölyesi bu ay Zafer Kose'yi konuk etti. Konuğun aynı zamanda atölyenin kurucusu ve grubun moderatörü olmasi hasebiyle , kitabı daha bir dikkatli okumak icab etti
Bayram öncesi anlamlı bir anekdot oldu kitap benim icin. Zira günümüzde çok duyar olduk "Nerede o eski bayramlar?" serzenişini. Bayramllar, toplumu tanımlayan ve anlatan metaforlardir.İnsanları bir arada tutan, toplumsal dayanışmayı sağlayan, küslükleri ve gerginlikleri azaltan aracıdır bayramlar. Günümüzde geniş ailelerden çekirdek ailelere geçiş bayramlarda da eski tadı bırakmadı diyebiliriz.
Neydi O Gelecek Bayramlar; ölümle erken randevulasan Zeynep'in, yitirdiklerimizin , umutların, neşesini kaybetmeyen bir hüznün hikayesi.Zeynep şehirde geçirdiği başarılı yılların ardından ölümün erken gelen ayak sesleri nedeniyle ailesi ile yeniden bütünleşmek, son günlerini memleketi Gemlik'te sevdikleri, eski dostlarıyla geçirmek ister. Lakin ne kasaba bıraktığı gibidir ne ailesi ne de eşi dostu .Neyse ki kuzeni Fidan vardır.Gençtir, güzeldir ve Zeynep'in kasabadan ayrıldığı yaştadır ve Deli Metin vardır. Umuttur özgürlüğün, deliliğin adıdır.Şirinler projesi ile Zeynep'e ve tüm kasabaya umut olmuştur.
Bu bir geri dönüş hikayesi. Zeynep doğup büyüdüğü kasabaya çocukluğuna ailesine yarım kalan genç kızlığına sarılmak ister, tamamlamak ve eksik gitmemek ister.Geniş ailesini bıraktığı gibi bulamaz ve bayramların anlamlarının da değiştiğini fark eder. Bayramların artık bir şölen gibi değil de bazı görevlerin yerine getirildiği günler biçiminde geçtiğini köy evindeki uzun bekleyiş sonunda anlar.
Haaa bir de benim icin onemli bir ayrintiyida soylemek istiyorum.Kitap kız çocuklarının okutulması konusuna vurgu yapiyor.Ailelerin erkek hegomanyasina, güçlerinizi kızlarınızı baskılamak için değil onları okutarak daha güzel bir yaşam sağlamak için kullanin çagrisinda bulunuyor. Ne kadar guzel yerlestirilmis satir aralarina topumsal konular.Vallahi okunası bir kitap. Bayram önü bana iyi geldi ve bu bayram sanırım geniş aileme daha çok sarılacağım.Tesekkur ederiz @zaferkose