M.Ö. 400’lü yıllarda, yani bundan yaklaşık 2400 yıl önce hocası Sokrates’in ölümünden sonra Platon tarafından yazılmış olan bu savunma güncelliğini koruyan hukuk tarihine geçmiş çok özel bir eser olmuştur.
Sade ve açıklayıcı olan anlatımı ile Platon Sokrates’in savunmasını günümüze taşımasına çok büyük katkıda bulunmuş. Savunmanın detaylarından çok bence üzerine atılan suç ve buna karşı olan tutumu çok önemli.
Suç duyurusu: “ Sokrates’in gençleri yoldan çıkardığı ve kentin tapındığı tanrıları değil kendisinin icat ettiği yeni tanrılara tapındığı için” cahil bir kesim tarafından iftira atılmıştır. Halkın karşısında dik bir şekilde yapmadığını ve onlara doğru yolu gösterdiğini anlatmasına rağmen şahitlerin satıldığını gören Sokrates cezasına boyun eğmiş, zehir içerek idamına karar verilmiştir.
İçeceği zehri bekleyen Sokrates’in son dönemlerinde yanlarında hep arkadaşları olmuş ve onlarla sohbet eşliğinde son derslerini vermiştir.
“Sokrates'e göre insanların başına gelebilecek en büyük felaket; bilgisizliğin farkına varamayışlarından gelen derin ve utanç verici bir cehalettir..”
Yaşamının son demlerinde kendisi bütün insanlığın alması gereken en büyük dersi şu sözlerle ifade ediyor. “Yanlış konuşmak sadece dile karşı işlenen bir suç değildir, aynı zamanda ruhlara da zarar verir.”
Çevresinin ağlamalarından çok iyi dileklerle uğurlanmak isteyen Sokrates’in son sözleri ise;
“Asklepios’a bir horoz borçluyuz Kriton. Parasını ödeyin, sakın ihmal etmeyin.” Şeklinde olmuştur.
Okurken dersler alınacak ve çokça durup düşüneceğiniz bir eser mutlaka okuma lislerinde yerini almalı diye düşünüyorum. Umarım sizlerde okur ve kendinize güzel dersler alırsınız. Mutlu sağlıklı günlerde okumanız dileğiyle