Bir Efsaneye Tanıklık Ettim, Fenayım
2023 57. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2023 14:28
Brandon Sanderson fantastik edebiyatın en popüler ve takdir edilen yazarları arasında, ne yazık ki ben kendisini ilk kez okuma şansı buldum. Neden efsane olduğunu havanın ciğerleri doldurması kadar net bir şekilde anladım. Tek kelimeyle; mükemmeldi! Yazarın yarattığı dünyalara aşina olmak açısından Elantris'in iyi bir kitap olduğunu söyleyen yazılardan sonra hemen kitabı alıp Sanderson kervanına katıldım. Ama ne katılma... Şimdi yalan yok, kitabın ilk kısmı oldukça yavaştı ve bilmediğim terimler yüzünden anlamakta zorluk yaşıyordum. Ne var ki bunlar ilerlemeye devam ettikçe azaldı. Takdir edersiniz ki ayrıntılı bir evren için okuyucuyu hazırlamak gerekiyor. Sanderson, kitabın ilk bölümünde kesinlikle dünyayı inşa ediyordu. Her şey farklı fakat tanıdık, gereken yerde komik ve eğlenceli şekilde ilerleyerek okuyucuyu kitabı bir kenara atmaktan alıkoyuyor. Bazen Elantris ve Kae'yi anlamaya çalışacağım derken "Yeter be!" diyerek kitabı kapatmak istedim ama Raoden ve Sarene'ye ayıp olur diye yapamadım. Karakterler içime işlemişti. Elantris, görkemli tanrıların şehri olarak bilinirken on yıl önce bir düşüş yaşamış ve artık lanetlilerin şehri olarak anılan antik bir yer. Kae Hükümdarı'nın oğlu Raoden, bir sabah uyanıp kendini 'lanetli' olarak bulunca kendini Elantris'te buluyor. Hikayemiz böylece başlıyor. İnanılmaz bir kurguydu. Olayları üç kişinin bakışından okuyoruz; yakın zamanda Elantrian olmuş veliaht prens Raoden, Teod prensesi ve Raoden'in hiç görmediği nişanlısı Sarene ve ülkeyi Derethi dinine döndürerek insanları kurtarmaya niyetli bir rahip / gyorn Hrathen. Kitabın arkasında Aon rünleri ve anlamları bulunuyor. Bu rünler aynı zamanda bölümlerin simgelerini oluşturarak bize birtakım fikirler veriyor. Ya... çok kaliteli bir roman diye boşuna demiyorum. Sanderson, sen harika bir adamsın! Politik çekişmeler, din kisvesi altında yapılan zirzopluklar, fanatikliğin korkutucu doğası, insan sevgisi, umut, azim, hırs, kadının gücü, ihanet... Bir paket gibi. Kitabı kesinlikle ama KESİNLİKLE tavsiye ediyorum. Dediğim gibi ilk bölümler biraz yavaş ilerliyor olabilir ama sonrası? Sonra bir akışı var ki yumruklarınızı yiye yiye devam ediyorsunuz. Mesela ben Hrathen'e çok sövdüm ama çok da takdir ettim çünkü zeki adam. Yiğidi öldür hakkını yeme. Sanderson'ın Elantris'in devamı olarak yazdığı The Hope of Elantris de var ama bence kitap güzel bitti. Kimileri yarım kaldı falan diyor ama daha ne olacak yahu? Neyse, onu da okuyacağım tabii ki. Harika bir kitap bitirdiğim için çok mutluyum. Gidip mutlu mutlu takılayım, hehehe :)
Fantastik Edebiyat
ElantrisBrandon Sanderson · Akılçelen Kitaplar · 2021789 okunma