Son karargâhında
Şu anda Türk milletinin sana sonsuz karargâh olmak üzere hazırladığı yere aziz vücudun göçtü, yerleşti. Şimdi vatan topraklarına sarılsın. Sana bundan kutsal kefen olamaz. O topraklar içinde senin de atalarının varlığından zerreler var. Karış, onların varlığına karış!... Bu uhrevi kavuşmanın huzurunu biz de ruhlarımızda duyuyoruz.
Hepiniz bize vatan bağışlayan şeref ve istiklal veren insanlarsınız. Ölümsüz olun!
ATATÜRK!
Bu son karargâhın hiçbir muharebede düşman karşısına kurduğun duraklara benzemiyor. Ne Anafartalar' da kanlı sırtların denize bakan yamaçlarına diktiğin çadır, ne Yıldırım Orduları' nı yürütmek için üstünde kahramanca durduğun tepe, ne Çal Köyü' nde Akdeniz' i gösteren parmağınla hücum emrini verdiğin yer; hiçbiri bu son durağın kadar en büyük vasfın olan kurtarıcılığına mekân olmamıştır. Sen buradan sadece Adalar Denizi' ne, Suriye topraklarına, Akdeniz' e Afyon ovalarına, İzmir kıyılarına değil, ebediyetlere bakıyorsun. Milletinin bitmeyecek istikbali senin alev mavisi gözlerinin diriltici ışıkları altında zamanın ufuklarını delip delip geçecek, durmadan yürüyecek, hiç batması olmayan bir doğuşla Türklüğe bahtiyar yarınlar getirecek. "Ne mutlu Türküm diyene!"
ATATÜRK!
Sen bizim için sonu olmayan bir kudretin kaynağısın. Türk seni düşündükçe, senin düşündüğün gibi düşündükçe senin gibi diri kalacaktır. Nen öldü? Türk milletinin yapıcı istidadına imanın mı? Türk milletinin medeniyet aşkına dayanan kıvançlı ümitlerin mi? Bugün otuz yılına basmış, genç, dinç Türk Cumhuriyeti' nin dokunulmazlığına güvenin mi? Türk çocuklarının emanetinde duran milli istiklale bütün varlığını bağlayıp bağışlayışın mı? Bunların hepsi, hepsi sağ, hepsi canlı. O halde ölen nendir? Hakikat şudur ki ne sen öldün, ne senin inandığın öldü. Yaşıyorsun, biz de senin hayalinle yaşıyoruz.
ATATÜRK!
Dalga dalga mezarının taşlarını öpmeye gelen bu imanlı ruhlar ortasında aziz ruhun ölemez. Fâniliğini Hakk' ın rahmetine teslim ettiğin andan bu yana her gün biraz daha canlanarak Türk milletinin önderliğine devam ediyorsun. Sende sonra doğanlardan hiç kimse bu kudrete eremedi. Türk milletine doğru yolu göstermek ancak senin inandıklarına inanarak mümkün. Sen mezarında uyuyan bir ölü olmazsın. Sen fikirsin, cansın, imansın. Varlığın, hatta yokluğun bu son durağında rahat olsun!...
Biz senin baş ucunda yaptığın inkılapların bekçisi olarak duruyoruz. Fakat sen bizden sonra geleceklerin de her afetten, her felâketten koruyucusu olacaksın. Sen Türk milletinin nöbetçisisin!
ATATÜRK!
Ulu Tanrı' nın rahmeti her zaman senin üstüne olsun. Sana inecek rahmet bizimdir, Türk milletinindir.
Sayfa 215 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 4. Basım