Bir Yaşam Guy De Maupassant’ın ilk romanı olsa da hiç de öyle değil gibiydi. Yer yer tecrübesizliği göze çarpsa da genel olarak son derece çarpıcı ve başarılı buldum. Daha ilk romanından gelecekteki eserlerinin yapısının sinyalini verir gibiydi. Maupassant insan psikolojisini başarıyla işleyen sayılı yazarlardan biridir bence. Bu kitapta da ana karakter Jeanne üstünden bunu çok güzel işlemişti. Üstelik bu roman Pierre ile Jean romanının da altyapısını oluşturmuş gibiydi sanki. Nasıl ki bu kitapta Jeanne üstünden yoğun bir duygu aktarımı varsa diğer kitapta da Pierre üstünden aynı şekildeydi. Üstelik yaşadıkları üzücü olaylar da çok benzerdi. Bu kitap biraz daha acemice dursa da gene de bu kitap olmadan Pierre ile Jean gibi bir şaheser de şüphesiz ortaya çıkmazdı.
Bir Yaşam’a geri dönersek, Jeanne adlı karakterimizin 17 yaşında genç bir kızlıktan hayatının son zamanlarına kadar olan o çalkantılı hayatının bir tablosu vardı adeta. En başından en sonuna kadar Jeanne’in bütün hissettiklerini görmek mümkündü. Gençlik yıllarında kısacık bir zaman da olsa süren mutluluğu gerçekten çok safça ve gülümseten bir cinstendi. Ama sonra daha ne olduğunu anlamadan o mutluluğun hızlı bir çöküşe geçmesi de şok ediciydi. Bu duygu değişimlerini normalde yansıtmak kolay bir iş değildir. Ama Maupassant sanki sıradan bir işmiş gibi bunu başarmıştı. Benim gibi diğer okurların da kendisini Jeanne’e yakın hissettirmesi de bu sayede çok kolaydı. Kitapta en sevdiğim yer ise küçük ama ustaca düşünülmüş bir ayrıntıydı. Jeanne daha çok gençken, henüz hiçbir şey yaşamamışken bir tabloya rastlamıştı. Bu tabloda da adeta bir aşk felaketi vardı. Jeanne’in bunu komik bulup neşelenmesi belki de kitabın en ironik noktasıydı. Zira kendisini hiç de iyi bir aşk hayatı beklemiyordu. Kitabın eksik bulduğum noktası da Jeanne dışındaki karakterlerin biraz üstünkörü çizilmesiydi. Özellikle Jeanne’in teyzesi Lison belki de kitaptaki en değerli karakterdi. Ama silik bir şekilde başlayan hayatının maalesef gene silik bir şekilde son bulması çok üzücüydü. Onun dışında Jeanne’in babası Baron da renkli karakteriyle kitaba çok etki edebilecekken o da hep kenarda bekletildi. Bunlar dışında gene de ilk roman denemesine göre iyi bir eserdi bence. İlk defa Maupassant okuyacak okur için iyi bir başlangıç noktası olabilir.
Bir YaşamGuy de Maupassant · İmge Kitabevi · 2014275 okunma