Dorian Gray’in Portresi
2023 11. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2023 23:27
Dorian Gray’in Portresi Oscar Wilde’ın tek romanı. Yazıldığı dönemde çok tartışılan ve sansüre uğramış bir kitap. Kitap Dorian ana karakterinin yanında mütevazı bir ressam olan Basil Hallward ve gerçek hayatta olsaydı tanımayı çok isteyeceğim kötüye yakın, egoist, şahsına münhasır Lord Harry’i anlatıyor. Lord Harry’in kitapta öyle tanımlamaları varki sabırsızlıkla o bölümleri bekliyorsunuz, ben de öyle oldu en azından. :) Yazar da karekterleri hakkında, Basil Hallward - ben olduğumu sandığım kişi Lord Harry - dünyanın ben sandığım kişi Dorian Gray ise - benim olmak istediğim kişidir, belki başka bir çağda. demiştir. Kitabın konusuna gelirsek kısaca; çok yakışıklı olan Dorian, yapılan portresi karşısında içinden geçirdiği dileği gerçeğe dönüşünce kendini ve etrafındaki insanları kötülüğe sürükler. Aristokrat olan Dorian hassas, saf bir delikanlı iken, dileği ve başlarda Lord Harry’nin yönlendirmeleri ile vurdumduymaz, acımasız, kötü ve doyumsuz bir insana dönüşür. Ki bunun ilk örneğini taparcasına aşık olduğu Sibyl Vene’nin yaptığı ilk hata da (ki bu da Dorian’a göre), sevgilisine karşı yaptığı haksız ve acımasız konuşmasında donarak şahit oluyoruz. Yazar, muhteşem yazımında, doyumsuzluğun insanı nasıl dönüştürdüğünü harika anlatmış. Lord Harry’den “Affetmek söz konusu değilse de unutmak hala mümkündü.” “Yaşanan hiçbir şeyden pişman değilim. Bu olay sayesinde kendimi daha iyi tanıma fırsatı buldum.” “İnsanlar en çok kendilerine lazım olan şeyleri başkalarına vermeye pek meraklıdır.” “Kadınlar maddenin akıl üzerindeki zaferini temsil eder; tıpkı erkeklerin zihnin ahlak üzerindeki zaferini temsil etmesi gibi.” Altını çizdiğim o kadar çok sayfa ki. Okunması gereken bir kitap efendim. Okuyun. Bir de dileklerimize dikkat edelim :)
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202399,3bin okunma