#kitapyorumum
Memlük Devleti,Eyyübilerin çöküşü ile Osmanlıların Mısır’ı ele geçirmesi arasında geçen 300 yıla yakın zaman diliminde Mısır ve Suriye’de hüküm sürmüş olan devlettir. Tarih kitaplarında,internette,ansiklopedilerde ve elimizin ulaştığı her yerde tanımlar kısa ve öz olarak bu şekildedir.
Peki bu devlet kurulurken arka planda neler oluyor. İşte bu sorunun cevabını Sıtkı Öztürk’ün Ed-Devletü’t- Türkiyye Memlük adlı kitabı ile alıyoruz. Kitabımız Memlük erleri Baybars ve Kutuz’un kölelikten sultanlığa geçişlerini derinlemesine inceliyor. Bunu yaparken tarihi kurgulama yolunu tercih ederken akıcı ve sade bir dile başvuruyor. Konudan konuya geçişleri ise bölüm aracılığı işle yapıyor. Bu sayede biz hangi yılda,nerede ve hangi konumda olduğumuzu biliyoruz. Kısa bölümler dışında kitabımız temel olarak 3 bölümden oluşuyor.
İlk bölümde Eyyübilerin kendi arasında bulunan iç çatışmalar devleti zayıflatmıştır. Bu dönemde Salih Eyyüb’ün karısı Şecereddür ile olan konuşmaları,hasta yatağında devletin bekası ve taht için konuşmaları sonucunda eğer bir ölüm olursa tahtın başına oğlu Turanşah’ın geçeceği kararlaştırılır.Bu bölüm bizim için karakterleri tanıma bölümü ve kitabı anlama bölümü desek asla yanlış olmaz. Biz bu bölümde Memlük emirlerini ve onlarla ilgili ufak kesitleri görüyoruz. Bu ufak kesitler ile birlikte asıl karakterlerimiz olan Baybars ve Kutuz’u tanımaya başlıyoruz. Kitabın bu bölümü Salih Eyyüb’ün vefatı ve Turanşah’ın tahta geçeceğinin bildirilmesi ile sonlanır.İkinci bölüm tahta geçen Turanşah tamamen yanlış tutumları ve ırkçılığı ile tanıyacağımız bir sultan olarak karşımıza çıkıyor. Memlük erlerinin o tahta gelene kadar yaptıkları Haçlı savunmasının başarısının üstüne bile Memlük emirlerine baskıcı tutumları devam ediyor.Tahta geçtiğinde Memlük emirlerinin çoğunu görevlerinden alıp kendi adamlarını göreve koyuyor. Şecereddür’ü bir köle olarak görmeye başlıyor. Bu yanlış tutumları sonucunda Şecereddür ve Memlük emirleri tarafından katlediriyor. Baybars ve Kutuz arasındaki ipler geriliyor ve Baybars kendi askerlerini alıp sarayı terkediyor.