Puan vermedi·252 syf.····Okunma: 15 Mayıs 2023 00:00 Kitapta 16 yaşında hayalperest bir genç kız olan Ruth'un hikayesini okuyoruz. Ruth, küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiştir. Sevgi ve ilgi eksikliğini tamamlamak için her zaman arayışta olmuş, hayallerinde yaşayarak yalnızlığını bir nebze olsun unutmaya çalışmıştır. Bir gün okul bahçesindeki konuşmalarından ve yazdığı hikayelerden dolayı öğretmeni Erik'in ilgisini çeker. Çocuksu bir çekiciliği ve esrarengiz bir duruşu olan bu zeki kıza eğitim vermek ve başyapıtı yapmak ister. Aynı evde yaşayıp eğitim vermeyi teklif eder. Ruth'un bu teklifi kabul etmesi her şeyin başlangıcı olacaktır.
Kitapla ilgili paylaşımları bir ara çok sık görüyordum. O zamanlar fazlasıyla övüldüğü için ilgimi çekmişti. Nihayet okuyabildim. Beklentimi yüksek tuttuğumdan dolayı mı yoksa karakterlerin duygularının bana pek geçmemesinden dolayı mı bilmiyorum ama ben pek sevemedim. Biraz abartıldığını düşünüyorum. Erik'in kendinden fazlasıyla küçük olan bir kıza ilgi duyması ve bazı kısımlarda istismara yeltenmesi, Ruth'a baskı uygulaması, bana itaat edeceksin, sen benimsin gibi cümleler kullanması sevilecek gibi de değildi zaten. Yazar aralarındaki çekimden bahsediyor ama ben o çekimi göremedim maalesef. Bence okuyucuya aktarma konusunda sorun olmuş. Aralarındaki duyguların hiçbiri bana geçmedi. Ruth benim gözümde içindeki baba sevgisinin ve özleminin yerini öğretmeniyle doldurmaya çalışan ama bunun aşk olduğunu sanan bir kızdı. Erik de hasta eşini önemsemeyen ve kadınlarla küçük flörtler içerisinde olmayı hoş gören, çocuğu yaşındaki bir kızın duygularını istismar eden bir adamdı. Yazar tabii ki kitabın alt metninde önemli mesajlar vermek istemiş ama karakterlerin davranışları ve duygu eksikliği bunu görmemi engelledi maalesef. Yazar, yapıtlarında kendi deneyimlerinden yola çıkarak, geleneğin kısıtladığı hayatlarında kendi yollarını bulmaya çalışan kadınları, yetişkinliğe adım atmaya hazırlanan genç kızları ele almış. Kitabın yazıldığı dönemdeki toplumu gözler önüne sererek kadınların yaşadığı kötü durumları bizlere aktarmış. Çok iyi bir düşünceyle yola çıkmış olsa da karakterlerin davranışları ve dediğim gibi duygu eksikliği maalesef anlatmak istediği konuyu engelliyor. Ben pek sevemedim ama belki siz seversiniz. Tavsiye ediyorum ya da etmiyorum diyemiyorum. Çünkü ben de arada kaldım. Sevgilerimle.