···Okunma: 23 Mayıs 2023 16:04 Livaneli’nın sanatçı ve aydın duyarlığı ile kaleme aldığı bir eser Orta Zekalılar Cenneti. Bugünlerde sıkça duyduğumuz “senin cehaletin benim geleceğimi etkiliyor” tümcesini açıklamaya çalışmış adeta yazar bu çalışmasıyla. Ülkemizde cehaletin neden daha hızla arttığını, aydın kesimin neden birçok toplumsal konuda sessiz kalmayı tercih ettiğini, kültürel yozlaşmanın yakın tarihimizdeki hızlı yükselişini ve bir türlü idrak edemediğimiz demokrasi kavramının sözde varoluşunu bir çırpıda anlatıvermiş Livaneli.
Bazı sol grupların Zülfü Livaneli’yi halktan kopuk, elit takılan ve insanlara tepeden bakan biri olarak tanımladığını duymuştum. Livaneli sanatçı ile halkın arasındaki bu kopukluğa dair de çeşitli açıklamalar yapmış bu kitapta. Şüphesiz kendisini aklamak gibi bir gayesi yok koskoca Zülfü Livaneli’nin. Ancak onun bu açıklamalarını okuyunca hak da vermiyor değilsiniz gerçek aydının halktan kopuşuna. Dahası kendim de artık cehalette ısrar kitlenin fikirlerini dahi duymak istemeyen birine dönüştüğümü görüyorken söz konusu aydınları anlamak çok da zor olmuyor benim için.
Zülfü Livaneli bu eserinde de diğer tüm eserlerinde olduğu gibi okuruna bir yaşam perspektifi de katmaya çalışıyor. İlkeli yaşamın ne kadar büyük bir vicdanî zenginlik getirdiğini, sade bir yaşam düzeni kurabilmenin ne kadar büyük bir huzur ve rahatlık olduğunu, din, milliyetçilik unsurları gibi değerlerin sorgulanarak benimsendiği takdirde bir anlam ifade edebileceğini de okurlarına öğütlüyor satırlarında. Tabi tüm bunları aktarırken de ülkemizin Osmanlı Devleti’nden bugünkü yüzyıla kadar geçirdiği sancılı dönemlerden, bu dönemlere dair anıt kişilerden de bahsediyor.
Livaneli’nin tarzını, üslubunu daha da önemlisini yaşam felsefesini çok seven biri olarak bu kitabı da fazlasıyla öneriyorum.