Çok anlamlı bir zamanda okuduğum daha doğrusu okutturulduğum bir eser Onlar göçtü burdan. Çok kıymet verdiğim bir hocam çok kıymet verip her tarafını çizip notlar aldığı bu kitabı dün elime tutuşturdu. Kafa karışıklığım, endişelerim ve korkularıma “ Yalnız değilsin,değildin ! “ sesi ve nefesi oldu.
Yaşanmışlıklarla harmanlanmış uzun bir makale okuyormuşsunuz gibi hissettiriyor kitap. Pek çoğumuzun sorunları, düşündükleri, rahatsız oldukları artık azımsanamayacak bir çoğunluğun kalkıp gitmesine sebep olması açık ve verilerle incelenmiş yapıcı çarpıcı eleştirilerle birlikte aslında çözüm yolları da çok açık ve net sunulmuş durumda kitapta. Tabi anlayana.
Üzücü ama göç verme sayımız git gide artıyor ve yaşayacaklarımıza göre de artacak gibi gözüküyor. Böyle güzel bir ülkede yaşayıp gitmek zorunda bırakılmak çok can acıtıcı. Yazar göç için “ göç insanın parmağında hiç geçmeyen bir kağıt kesiğidir.” ifadesini kullanıyor. Bitmek bilmeyen bir sızı.
Bu yola çıkmayı düşünen, aklından geçiren veya hiç düşünmese bile göç gerçeğiyle yüzleşmek isteyenlerin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Benim kafamdaki sorularla gidip yaşayan herkesin aynı olduğunu görmek memnun etti, asla giden biri kadar anlaşılamaz tabi ama göçün gerçek yüzüne dair fikrilerimin sağlam bir düzleme oturuyor olması beni tatmin etti.
Dilerim göçmek zorunda olmadığımız yarınlara uyanırız.