Teleskop üç fonksiyonlu bir alettir.
Birincisi ve en önemlisi, cisimleri görüntüsünü bizim Çıplak gözle algılayabildiğimizden daha büyük açısal boyuta kadar büyütür.
İkinci fonksiyon ayırma gücüdür, yani ince ayrıntıları görebilme yeteneği. İnsan gözü yalnız birkaç yay dakikası çapındaki cisimleri ayırtedebilse de bir teleskop birkaç yay saniyesi açısal boyuta inebilir.
Teleskobun üçüncü fonksiyonu ışık toplama gücüdür, yani ışık toplama yeteneği ve Çıplak gözün görebildiğinden daha sönük cisimlere inebilme özelliği.
______________________________________
Teleskopların Türleri Ve Çalışma prensipleri
1) Mercekli Teleskoplar: Mercekli teleskoplarda bir mercek kullanılır ve kırılan ışık bir odağa ulaşır. Galilei 1609 yılında bu tür bir teleskop kullanmıştır.
2) Aynalı Teleskoplar: Işığı odağa yansıtan, eğrilmiş yüzlü aynalar kullanır. İlk aynalı teleskobu 1668 yılında Newton yapmıştır. Bugüne kadar birçok aynalı teleskop dizaynı yapılmıştır. Bunlardan en basiti Newtonian türü teleskop olarak adlandırılan Newton'un teleskobudur.
3) Son yıllarda mercek ve aynaları beraber kullanan teleskoplar da yapılmıştır. Bu teleskoplar çok derli toplu ve kolay taşınabilir teleskoplardır.
______________________________________
Teleskobun Parçaları
• Objektif: Bir teleskobun ana merceği ve aynası objektif olarak adlandırılır.
•Objektifin odak uzaklığı: Objektiften görüntünün oluştuğu (odaklandığı) yere kadar olan uzaklık, objektifin odak uzaklığıdır.
•Açıklık: Objektifin çapı ise açıklık olarak tanımlanır.