2021 12. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2021 00:00
NAR TANESİ - RECEP FIRAT @arisanatyayinevi ve @yazar.recep.firat Bey'in #Nartanesi kitabını @kitapcilginlariokuyor ve @haimeli123 moderatörlüğünde birlikte okuduk. #okudumbitti Yazarımızın annesi Fatma hanım yazarımız askere gitmeden önceki gece herkesi toplayarak Kürtçe bir aşk hikayesi anlatmaya başlıyor.Yazarımızda bu aşk hikayesini Türkçe olarak bize arada tarihsel bilgilerini de katarak çok güzel anlatıyor .Ben bir sulukta okuyup bitirdim ve tavsiye ederim. 990-1085 tarihleri arasında Mervaniler Devletinin sınırları içerisinde yaşanmış ve sözlü edebiyat olarak günümüze kadar gelmiş bir aşkın serüvenidir .Hikaye Şanlıurfa-Suruç ilçesinde başlıyor. Erdemli zanaatkar olan bir baba ve annenin güzelliğini narlarla özleştirilmiş bir kız çocuğu olur. Kızın adını Nar tanesi koyarlar.Annesi kızını yedi yaşına kadar büyük bir özveriyle büyütür.Ama annesi hastalığa yakalanır ve vefat eder.Nar tanesinin en güzel yılları annesiyle beraber geçmiştir. Babası kızını eğitim alması için medreselere gönderir.Nar tanesi zamanla büyüdükçe serpilmiş dahada güzelleşmiş.Artik özgür bireydir. Birgün babası kendisini yolda karşılar ve konuşmak istediğini söyler. Kendisinin büyüdüğünü ve kısmeti çıkınca evlenip gideceğini ve o gidince tek kalacağını söyler . Kızına evlenmek istediğini söyler.Nar tanesi habere sevinir.Daha sonra babası bir kadınla evlenir ve sıkıntılar başlar. Çünkü üvey anne çok kıskanç bir çingene Mankurt soyundandır. Büyücülük falcılık yapan bir cadı. Üvey anne kıskançlıkları yüzünden iksir yaptırır ve Nar tanesine ve babasına içirir.Bu iksirle birbirlerinden uzaklaşması için içirir. Bunuda başarır ve kızı babasına söyleyerek uzak diyarlara götürmesini sağlar.Adam geri döndüğünde karısı şerbet hazırlar ve iksirden tekrar hazırlar ama bardaktan karışınca üvey anne içer ve yaptıklarını anlatır. Adam tekrar dönüp kızını bulmak için yola koyulur. Nar tanesi babası onu bırakıp gittikten sonra yaşadığı olaylar karşısında neler yaptı.Neler yaşadı ve babasıyla kavuştu mu acaba? #arısanatyayınevi#Nartanesi#okudumbitti#recepfirat#tavsiyekitap
1000k
Nar TanesiRecep Fırat · Arı Sanat Yayınevi · 202029 okunma