Ah Anne Frank
2023 10. kitabı
Anne Frank’ın hatıra defteri bir genç kızın doğum gününde hediye olarak gelen defterine -hayali arkadaşı “Kitty” e -yazdığı otobiyografik bir günlüktür. Anne iki yıl boyunca ailesiyle birlikte Hollanda’da babasının iş yerinin gizli bir bölümünde Nazi işgalinden saklanırken yaşadıklarını gün gün kaydeder. Bir genç kızın bir yandan dışarda akan hayatı merak ederken güneşe ve gökyüzüne hasret bir yaşam sürdürürken bir yandan da yakalanmaktan korkarak büyüdüğü her geçen gün kendini de tanıyarak olgunlaşmasının sayfalara döküldüğü bir günlüktür. Anne çok zor şartlarda geçirdiği,temel ihtiyaçlarını bile düzgünce sağlayamadığı bu ortamda her gün ders çalışır kelime ezberi yapar ve hayaller kurar. Bir gün herkesin tanıdığı ünlü bir yazar olacağım der ve gerçekten de herkesin tanıdığı adından bahsettiği bir yazar olur. Bu kitap da en çok okunanlar listesinde yerini alır. Kitabın en etkileyici yönü de bu sanırım. Kendisi bile on iki yaşındaki bir kızın günlüğünü kimse merak etmez diyerek bu günlüğü kaleme alır ancak bu günlükten tüm dünyanın haberi olacaktır. Bir gün radyoda duyduğu Nazi soykırımına ait tüm delillerin toplanacağı haberiyle bu günlüğü tekrar düzenler. İki yıl sonunda maalesef yapılan bir ihbarla Anne ve ailesi yakalanır.Tüm ailede sadece hayatta kalan babasıdır ve Anne’nin dileğini gerçekleştirerek kitabı bastırır. Dilerseniz o dönemi daha iyi anlayıp yorumlayabilmek için Schindler’in Listesi ve Can Dostum Anne Frank filmlerini de izleyebilirsiniz.
Anne Frank'ın Hatıra DefteriAnne Frank · Epsilon Yayınevi · 20238,8bin okunma