2023 42. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2023 00:00
Hakan Günday ile birlikte okumakla bana hata ettiğimi düşündüren kitap oldu kendileri. Sürekli bilinçaltıma işleyen ‘İnsan aslında çıkarcı ve kötü bir hayvandır’ mesajı bana sürekli kendimi ve çevremdekileri sorgulattı. Kitap yaşlı adam ve genç adam arasındaki diyaloglardan oluşuyor. Genç adam insanın özgür bir iradesi olduğunu ve vicdanlı bir varlık olduğunu savunurken, yaşlı adam hiçbirimizin özgür iradesi olmadığını, aldığımız tüm kararların çevresel parametrelere bağlı olduğunu ve iyilik yapan insanların bile bunu özünde kendi ruhunu tatmin etmek için yaptığını iddia ediyor. Genç adam zaman zaman sinirlenip yaşlı adamın saçmaladığını düşünse de kitabın sonlarına doğru düşünmeye başlıyor. Kitabın verdiği mesajı çabuk algılıyorsunuz ve kitabın sonuna kadar aynı konuların farklı şekilde tekrar edilmesi okuyucuyu biraz yorabiliyor. Mark Twain bu kitabı sadece belli kişiler için yazmış ve kitabın ilk baskısı sadece 250 tane imiş. Kitaba gelen insanın haysiyetini çaldığı eleştirilerine ise Twain, insanın zaten sahip olmadığı bir şeyi onun elinden alamayacağını söyleyerek yanıtlamış.
İnsan Nedir?Mark Twain · Alfa Yayınları · 202119bin okunma