Momo (2017 yılı inceleme yazım)
2017 15. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2017 00:00
Çocuk Edebiyatı eserlerinden biri olan Momo, aslında yetişkinler içinde hayatın karmaşası içinde değerini unuttuğumuz kavramların farkına varmamızı sağlayan masal niteliğinde bir kitap. Geçmiş yıllardan kalma bir tiyatro harabesinde yaşayan, küçük kimsesiz bir kız Momo. Mahalle sakinleri tarafından çok sevilen Momo'nun en önemli özelliği iyi bir dinleyici olması. Birbirleriyle problem yaşayan ya da sıkıntısı olan herkes Momo'ya gidip anlatıyor ve Momo onları yargılamadan dinlerken yaptığı hataların farkına varıyorlar. Bir gün Momo etrafındaki tüm sevdiklerini yavaş yavaş kaybeder. Kimsenin Momo'ya ayıracak zamanı kalmamıştır. Sadece işlerine odaklanmış tabiri caizse mutsuz ve işkolik insanlar halini almışlardır. Bunun sebebi insanlardan zamanlarını çalan Zaman Hırsızlarıdır. Zaman Hırsızları insanların içlerindeki gizli hırsları uyandırarak hayallerine ulaşmaları için insan ilişkilerine ayırdıkları zamanları bırakıp sadece çalışmaya odaklanmaları gerektiğini söylerler. İnsanlardan çaldıkları zamanla hayatlarını sürdüren Gri Adamlar sadece Momo'yu kandıramazlar ve onu bir tehdit olarak görürler. Böylece Zamanın Bekçisi Hora Usta ile tanışan Momo'nun Zaman Hırsızları'yla olan mücadelesi başlamış olur. Yazar günümüz insan ilişkilerine ve modern yaşamın insanları içine sürüklediği çarka eleştirel bir şekilde yaklaşmıştır. Sürekli çalışarak istediği her şeyi elde eden ancak yardımlaşmaya ve paylaşmaya vakti kalmadığı için bu kavramları unutan insanlar olduğumuzda mutlu olur muyuz? Severek okudum ve sizinde keyifle okumanızı diliyorum.
MomoMichael Ende · Qanun Nəşriyyatı · 201982,3bin okunma