2023 82. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2023 01:05
Kitaba 10 üzerinden 11 verebilmek isterdim. Okurken güldüm, eğlendim ve öğrendim. Bu kitabı neden okumalısınız sorusuna bir anekdotla cevap vermek istiyorum. George Washington’dan bir kentin açılışı için 1 saatlik bir konuşma yapması istemiş. O da 1 hafta hazırlanma süresi istediğini dile getirmiş. Kentin ileri gelenleri açılışın yakın olduğunu 30 dakikalık bir konuşmanın da yeterli olacağını söyleyince o zaman 15 gün hazırlanmak için isterim, demiş. Kentin ileri gelenleri iyice şaşırıp 5 dakikalık bir konuşmanın da yeteceğini söylemişler işi tatlıya bağlamak için. George Washington’ın buna tepkisi o takdirde 1 ay çalışmak gerek demek, olmuş. Yani sözün özü; az sözle bir konuyu anlatmak inanılmaz bir yetkinlik ve çalışma ister. Bu nedenle bu atasözlerindeki çağın “filtresiz” bilgeliği bize pek yararlı bilgiler verecektir. Boşuna psikologlar, antropologlar vb eski toplumların mitlerini incelemiyorlar. Çünkü bu sözler bize insan doğası ve onun gelişimi hakkında inanılmaz ipuçları veriyor. Herkese tavsiye ederim.
Kırgız AtasözleriÜlkü Çelik Şavk · Türk Dil Kurumu Yayınları · 20187 okunma