·264 syf.····Okunma: 24 Nisan 2023 10:25 Yapay dünyada saf sevgi teması bilim kurgu ile eteklerinizde kendinizi teknolojinin içine yapaylığa, gömülmüş bir halde bulacaksınız.
Kitabın adında başlayayım daha kolay olur.
Klara, ana karakter aynı zamanda anlatıcımız, efendim kendisi bir robot.
Güneş ise klaranın besini. Güneş burada tanrı. Okurken bunu anlamak aşikar oluyor.
Açıkcası okuma arkadaşımla henüz tahlilin yapmadık ama ben zaten her şeyi buraya yazmıyorum diye birikmeden atayım dedim.
Gelelim içeriğe;
Sınıflaşma, gelir adaletsizliği, ayrımcılık vurucu olarak işlenmiş. Aile arkadaşlık, aşk, saf bırakılmış. Bu açıdan çok beğendim. Zıtlıkların kapışması keyiflidir.
Olayın yaşandığı ülkede her çocuğun bir robotu var. Robotlsr çocuklar için üretiliyor. Ve Josir gidip Klara sını deçiyor.
Yorumum fazla spoiler tadında olacak ama yapacak bir şey yok. Öylr olması gerekiyor. Çünkü anlatıcı bir robot, bunu söylemiştim.
Aslında olmadığımız karakterler, hele de insan dışı hale bürünüp yazmak zordur. Bazen ipn ucu kaçar, karakterden çıkıp kendine bulaşmış olabilirsin. Neyseki bazı anlar hariç anlatıcının robot olduğunu hep diri tutmuş, bazı anlar için isr Klaraya herkesten farklı olma özelliklerini vermiş zaten.
Ger dönersek, bu ülkede bazı aileler çocukları için bir tercih yapıyor.
Çocuğunu yükseltenler ve yükseltmeyenler var. Çocuklar için ölümsüzlük gibi bir şey deniyorlar. Bu benim çıkarımım çünkü kitap nu konuda fazla ketumdu.
Aile bu seçimi yaptığında çocuk yorucu hastalıklı bir süreçten geçiyor atlatıyorsa yaşıyor veya ölüyor. Hayatta kalan yükseltilmiş oluyor.
Kitap 500 sayfa olsa da okunurmuş. Merak ettiğim bir sürü durum var. Ülkenin durumu? Kirlilik? Kenara atılan robotlara Ne oldu? Çünkü yok etmiyorlar ölümlü de değiller neden onlar için bir piste yer açılmış? Bir kısımda artık üretildiklerinden korktukları açıklamamışlar.
İnsanoğlu başına ne iş açtığını ne kadar öngörebiliyor teknolojiyle ve en merak ettiğim çocuklara o yükseltilme ile gerçekten gelecekte ne olduğu.
Tavsiye ederim, keyifli, akıcı, güncel konularla dolu bir kitaptı.