Gazap Üzümleri
2023 44. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2023 22:47
Selam arkadaşlar Yazardan okuduğum 3. Eser ve hepsi birbirinden etkileyici... Fareler ve insanlar eseriyle tanıştığım yazarın sonradan, Cennetin Doğusu eserini okumuştum. Şimdi de kült eserler arasında olan Gazap Üzümleri... Yazarın kalemiyle tanışanlar bilir ki o size duymak istediklerinizi değil gerçekleri anlatır. Onun kitaplarını okurken belki kendinizle belki çok yakından tanıdığınız birileriyle karşılaşırsınız. Hatta bu kitapta, içinde bulunduğunuz durumu, yaşam koşullarını, insanın insandan başka düşmanı olmadığını görürsünüz. Çok daha fazlasını görürsünüz. Üzülürsünüz ama sevinemezsiniz bu kitapta. Kızarsınız ama sonrasında affedemezsiniz. Çaresizliği okur, anlar kendi hayatınızdan izler bulursunuz ancak maalesef çözüm bulamazsınız.... Gazap üzümleri. Cennetin Doğusu eserinden sonra içimi acıtan bir eser oldu. Gerek kurgusu, gerek konusu, gerekse dili bakımından oldukça doyurucu ve sağlam bir eser. Kitabımız Amerika'nın buhran dönemlerinde doğup büyüdükleri yerden, ekonomik kriz nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Joad ailesini konu ediniyor. Bir lokma ekmek için çalışmak zorundalar, iş bulabilirse tabii. Artık insan gücünün değil de makinelerin iş gördüğü o dönemde birçok insan aç ve işsiz. Onlar gurbet gurbet gezerken, yaşadıkları şeyleri okurken yutkunuyor insan. Mücadele eden bir grup insan, çaresiz, aç... sadece açlıkla değil vicdansız sistemle de mücadele ediyorlar. Öyle bir aile ki hiç umutları bitmiyor, bir şekilde üstesinden gelip başka çözüm yolları arıyorlar gerçi buna mecburlar... Kitapta can alıcı birçok nokta var ancak anlatamıyorum, şunu söyleyebilirim ki kitabın kapağını kapatmadan önce okuduğum son cümleler çok etkiledi beni, hatta birçok insan o kısımda ağlayabilir. Uzatmak istemiyorum kesinlikle tavsiye ediyorum kitabın dili yorucu, yavaş ilerliyor ancak okuduğunuza pişman olmayacaksınız sabredin, devam edin. Kitap hakkında gelen yorumlar hep ilk başlarının sıkıcı olduğu yönünde. 200 sayfayı aşın sonrasında Joad ailesinden biri oluyor ve onları merak ediyorsunuz. Kitabı okuyanların ve okuyacak olanların yorumunu bekliyorum kitapla kalın sevgiler
İnsan ve Hayat
Gazap ÜzümleriJohn Steinbeck · İletişim Yayınevi · 202145,7bin okunma