2023 7. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2023 00:00
Saflık ve hüznü simgeliyor. Modernleşmenin baskısıyla aşkını yaşayamayan ve bunu gizli bir şekilde sürdüren, toplum baskısına maruz kalmış aşkı anlatıyor. Derin acılar ve mutlu anları eşyalarla simgeleştiriyor… Zengin fakir çatışması’ Toplumsal baskı’ Sıkışmıştık… Eski ve tozlu odalarda buluşmaları, evlendikten sonra da Kemal’in Füsun’u orada ziyaret etmesi yaşanmışlıkları yâd eder. Masumiyet müzesi ismini bu köhne yerden almış. Hatta bu müze 2012 yılında romandan uyarlanan ilk müze olarak Orhan Pamuk tarafından hayata geçirilmiş! Aslında imkansız aşkı, ihaneti, sadakatsizliği de ele almış. Kendi hayatlarıyla birlikte eşlerinin hayatlarını da mahvetmişler. Zoraki tercihleri arasında sıkışıp kalmışlar. Romanın son cümlesi Kemal’in “herkes bilsin çok mutlu bir hayat yaşadım” cümlesiyle verdiği mesaj her şeye rağmen yaşadıklarıma pişman değilim. İyi ki de yaşadım demesi oldu. Saflık ve hüznü simgeliyor. Modernleşmen baskısıyla aşkını yaşayamayan ve bunu gizli bir şekilde sürdüren, toplum baskısına maruz kalmış aşkı anlatıyor. Derin acılar ve mutlu anları eşyalarla simgeleştiriyor… Zengin fakir çatışması’ Toplumsal baskı’ Sıkışmıştık… Eski ve tozlu odalarda buluşmaları, evlendikten sonra da Kemal’in Füsun’u orada ziyaret etmesi yaşanmışlıkları yâd eder. Masumiyet müzesi ismini bu köhne yerden almış. Hatta bu müze 2012 yılında romandan uyarlanan ilk müze olarak Orhan Pamuk tarafından hayata geçirilmiş! Aslında imkansız aşkı, ihaneti, sadakatsizliği de ele almış. Kendi hayatlarıyla birlikte eşlerinin hayatlarını da mahvetmişler. Zoraki tercihleri arasında sıkışıp kalmışlar. Romanın son cümlesi Kemal’in “herkes bilsin çok mutlu bir hayat yaşadım” cümlesiyle verdiği mesaj her şeye rağmen yaşadıklarıma pişman değilim. İyi ki de yaşadım demesi oldu.
Masumiyet MüzesiOrhan Pamuk · İletişim Yayınları · 200860,3bin okunma