Selaaam. Herkese musmutlu, bol gezmeli bayramlar diliyorum. Hemen okuyup bitirdiğim bir kitap hakkındaki düşüncelerimi sizinle paylaşmaya geldiim. Bayramda bile kitaplarına kaçanlar olarak çok tatlıyız bence.
Çakıcının İlk Kurşunu, daha çok Kürk Mantolu Madonna eseriyle bilinen Sabahattin Ali'nin sandığından çıkan yayımlanmamış yazılarının bir araya getirildiği bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Kitapta Sabahattin Ali'nin tamamlanmamış hikâyeleri, bir uzun hikâye, konferans konuşmaları, şiirleri ile dergi ve gazetelerde yayımlanan yazıları yer alıyor.
Sabahattin Ali'nin düşüncelerini açıkça ortaya koyduğu bu eserde öne çıkan bölüm Çakıcının İlk Kurşunu adlı öyküsüydü. Kahramanımız Çakıcı, babasının intikamını almak üzere dağa çıkar, mevcut düzene karşı kendi düzenini oluşturur ve halkın zihninde olumsuz şekilde yer edinen eşkıyalık kavramı olumlu yönde değiştirir. Toplumcu gerçekçi yazarlar arasında yer alan Sabahattin Ali'nin ağa-köylü, güçlü-zayıf bağlamında kaleme aldığı bir öyküdür.
Sabahattin Ali'nin yayımlanmamış yazıları arasında "Kadınlar Üzerine Bir konferans" başlıklı yazısını gerçekten çok beğendim herkesin okumasını isterim. Bunlar dışında bazı yazıların orijinal hâllerinin fotoğrafı da verilmiş ve yazarın tuttuğu bazı notlar da vardı. Zengin bir kitap olması yönüyle okuması keyifliydi. Dediğim gibi hemen okunup bitirilebilecek ve yazarla ilgili fikir sahibi olmanızda da kesinlikle yardımcı olabilecek bir kitap.
"Kadın bir erkeğe varmaz, kadın bir erkeğe verilmez ve bir erkek bir kızı almaz, (almak, vermek) bu tabirler kadını kıymetten düşüren, ona ahkâr (en hakir) mahiyeti veren şeylerdir ve her şeyden evvel bu zihniyeti kadınlarımız kafalarından çıkarmalıdır; bilmelidirler ki iki cins birbiriyle hayatlarını birleştirirken yuvaya getirdikleri aynı kıymette şeylerdir ve koca mal sahibi değil, ortak, hayat ortağı demektir."