2023 68. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2023 01:13
“Her hikayenin üç farklı yüzü vardır, derler; seninki, benimki ve gerçekte olan.” “ ‘Seri katillere kendini kaptırmakta sorun yok.’ diyor... Etkileyiciler, çünkü tamamen geri kalanımız gibi görünmelerine rağmen bizlerin hiçbir zaman, asla yapmayacağı şeyleri yapıyorlar. Ancak özel bir zekaları yok... Geri kalanımızın daha ergenlik çağına bile gelmeden çözmeyi başardığı bir dünyada yaşamayı, sevmeyi ve duygularını yönlendirmeyi beceremeyen sıkıcı, sıradan, ezik adamlar – elbette hepsi erkek değil ama ağırlıklı olarak öyleler. Bunlar kara büyücü değiller. Özel yetenekleri yok. İnsanlar onların isimlerini yakalandıkları için bildiğimizi unutmuşa benziyor. Hatta bunlar hakkında akılda kalan tek şey dünyadan aldıkları: Yani kurbanları. Asıl onların isimlerini bilmeliyiz.’” “Doğru şeyi yapmak için yanlış zaman diye bir şey yoktur.” Eve Black, kendisi oniki yaşındayken, bir seri katil olan ve olay yerinde hiç iz bırakmadığı, kimse tarafından görülmediği için ‘hayalet adam’ lakabı ile anılan kişi tarafından tecavüz edilen annesinin, babası ve yedi yaşındaki kız kardeşi Anna ile birlikte öldürülmesine şahit olur ve yirmi yıl sonra, Hayalet Adam hakkında bir kitap yazar. Eve’in hayalet adam dosyasıyla yirmi yıl önce ilgilenen polis dedektifi Ed Healey’le birlikte bu katilin işlediği suçlarla ilgili derinlemesine incelemeler yapıp görgü tanıklarıyla, geride kalan yakınlarla görüşmeler yaparak yazdıgı bu kitap, Hayalet Adam’ın işlediği tüm suçlarla ilgili ayrıntılı bilgilerle doludur. Bu nedenle de herkesin ilgisini çeker. Kitapla ilgilenenlerden biri de Hayalet Adamın ta kendisi olan Jim Doyle’dur. Kimliğinin ortaya çıkıp çıkmadığını anlamak için de titizlikle, merakla ve gizlice okur kitabı. Biz de Jim’le birlikte okuruz olanları. Beş evde, beş kadına farklı şekillerde saldırılmış ve beş kişi de öldürülmüştür. Olaylar arasındaki baglantılar da tesadüfen fark edilmiştir. Ama, yirmi yıl boyunca seri katil ve tecavüzcü ‘Hayalet Adam’ yakalanamamıştır. Eve, artık bu gizemi çözmek istemektedir ve kitabının bunu saglayacağını düşünmektedir. Öyle mi olacaktır acaba?... • Başlangıçta kurbanları okurken biraz kafa karışıklığı yaşadım. Ama sonrasında kişileri not alarak oturttum kafamda. • Öyküyü, kitabın içindeki Eve'in kitabının okunmasıyla öğreniyoruz. Bu kurgu orjinal ve hoş geldi bana. • Olaylar İrlanda’da geçiyor. İrlanda polisi Garda ile ilgili ilk kez bir şeyler okudum. Bu yeni bilgileri öğrenmek de hoşuma gitti. • İlk başlarda öykünün gerçek bir olaya dayandığını düşünmüştüm. Öyle degilmiş. Zaten öyle olsaydı, kitabın bir yerinde uyarısı olurdu muhakkak. • Hayalet Adam Jim’ in kendi işlediği sucları okuyup verdiği tepkileri okumak da güzeldi. • Suçların işleniş şekli beni bir miktar ürküttü. Çünkü insanın kendisini en güvende hissettiği yer olan evinde öldürülmesi ve bunun getirdiği hiç bir zaman güvende olamama hissi korkuttu beni. • Kitabın yarısını geçtikten sonra sonunu oldukça merak ettim. • Sonunda da beni şaşırtan bir iki detay olmasını da çok sevdim. • Bana anlatım olarak İskandinav polisiyelerini hatırlattı. • Akıcı bir şekilde ilerliyordu. Merakla okuyup sonunu da sevdiğim ve genel olarak beğendigim bu kitabı, gerilim polisiye okumaktan hoşlananların seveceğini düşünüyor, içindeki tetikleyici olabilecek psikolojik unsurları da göz önünde bulundurarak, 18 yaş üstü tüm okurlara tavsiye ediyor, keyifli okumalar diliyorum. Kitaplarla kalın.
Hayalet AdamCatherine Ryan Howard · Olimpos Yayınları · 2023275 okunma