2023 16. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2023 19:59
Zeytindağı, tarihimize ışık tutan kitaplardan biri. Aynı zamanda bana kalırsa, I. Dünya Savaşı’nın bir başka yüzünü bizlere aktaran güzide eserlerden biri. Öyle ki bu eser, Anadolu topraklarının yanında Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü ve Türk askerinin müdafaa ile zorunlu olduğu başkaca cephelerde yaşananları bir başka ifadeyle acıları gözler önüne seriyor. Bu doğrultuda Zeytindağı’nın son sayfalarında kitaba yönelik yapılan yorumlardan biri Behçet Kemal Çağlar’a ait. Çağlar yorumunda “Bu kitabı okumak adeta bir borçtur ve bir vazifedir.” diyerek, Zeytindağı’nın önemine sarsıcı bir biçimde vurgu yapmış. Zeytindağı, tarihimize ışık tutan ve ona varlık kazandıran isimsiz kahramanlar adına yazılan bir eser bana kalırsa. Diğer yönden Zeytindağı, her cümlesinde minnet duygumuzu pekiştiren ve kaybedilmiş savaşların aslında nasıl bir çaba, özveri ve fedakarlıklarla yürütüldüğünü gözler önüne seren bir kitap. Falih Rıfkı Atay neslimize, Türk askerlerinin sorumluluk bilinci ile yüksek göreve aidiyet duygusunun, görev aldıkları her cephede alenen görünüm kazandığını bu kitabında samimiyle aktarıyor. Keza bu duruma ilişkin kitaptan yaptığım alıntı oldukça etkileyiciydi: “Her tarafta bir neslin kahramanları var, kahramanlar için iklimler, düşmanlar, denizler ve karalar birdir.” Atay, kitabını şu şekilde özetliyor: “İlim ve vatan adamı olunuz. Hiçbiri yalnız başına, ne sizi, ne de milletini kurtarabilir.” Atay, yaptığı bu nitelendirmesini ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emsalsiz kişiliği ile bağdaştırıyor. Şöyle ki: “Mustafa Kemal, Büyük Harp’e girmek aleyhinde idi: Kafa ve sanat adamı olduğu için! Mustafa Kemal Kurtuluş Harbi’ni bırakmak fikrinde asla bulunmadı: Vatan adamı olduğu için!” diyerek onun vatan sevgisine dikkat çekiyor. Bir diğer açıdan kitapta Cemal Paşa ile Enver Paşa’ya ilişkin olarak birçok anıya yer verilmiş. Bu anlamda kitap onların da siyasi görüş ve anlayışlarını analiz etmek, bu konuda az da olsa fikir sahibi olabilmek açısından önem arz ediyor. Bütün bu hususlar nedeniyle Zeytindağı, hepimizin dikkatle okuması ve üzerinde uzunca düşünmesi gereken eserlerden biri niteliğinde. Keyifli okumalar dilerim.
ZeytindağıFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayınları · 202314,8bin okunma