2023 40. kitabı
kahve soğumadan önce'yi, hiçbir beklentiye girmeden popüler bir kitap olduğu için aldım, açıkçası bu tercih tatilde kafamı yormayacak bir kaçış arayışımdandı. bunu ayrıca belirtme gereği duydum çünkü bu kitap düşüncelerimin ötesine geçti ve belki de bu sebepten ötürü beni çok etkiledi. bir tiyatro oyunundan kitaba dönüştürülmüş, mekan betimlemeleri ve diyalogların bu kadar güzel oluşunu biraz buna bağlıyorum. kitabın ilk sayfalarında bu bilgi verildiği için zihnimde canlandırırken hep bir tiyatro sahnesi içinde hayal ettim. roman gözüyle bakamadığım için, yalın ve düz bir anlatımı olması hiç gözüme batmadı. küçük ve serin bir kahve dükkanında geçen dört öyküyü barındırıyor kitap. anlatı o kadar hoşuma gitti ve kendine çekti ki, sanki kafenin bir sandalyesine çökmüş olanları izliyordum. kafenin içinde zaman yolculuğu yapılabiliyor ancak bu zaman yolculuğunu yapabilmek için birçok kurala uymak gerekli. bunlardan en önemlisi ise kitaba da ismini veren, kahve soğumadan önce dönülmesi gerektiği kuralı. çok kısa bir zaman için, o küçük kahve dükkanında, bir kahve içimlik bir zaman yolculuğu yapılabiliyor yani sadece. dört hikaye de birbirinden bağımsız zaman yolculuklarını ele alıyor gibi görünüyor ancak bir noktadan sonra birbirleriyle ilişkili olduğunu anlaşılıyor. son öyküyü okurken gözlerim doldu diyebilirim. kahveye dair nüanslar çok hoştu, karakterlerin aralarındaki diyaloglar çok keyifliydi, hikayeler aracılığıyla kafede çalışan insanların hayatlarına ve karakterlerine dair küçük detaylar öğrendikçe aralarındaki ilişkileri okumak çok güzeldi. keyifli bir vakit geçirmek için okumuştum, bu beklentimi fazlası ile tamamladı diyebilirim.
Kahve Soğumadan ÖnceToshikazu Kawaguchi · Epsilon Yayınevi · 202110bin okunma