2022 3. kitabı
Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, Joseph Campbell’ın evrensel mitler ve semboller üzerine karşılaştırmalı mitoloji alanında yaptığı çalışmalarının derlendiği bir kitap… Yazarı daha iyi anlayabilmek için öncelikle Carl Gustave Jung’un “arketip” kuramı üzerine okumalar yapmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü ilk defa bu kitapta açıkladığı “monomit” kuramını oluştururken Jung’dan ziyadesiyle etkilenmiş… Campbell bu kitabında; mitler, efsaneler ve hatta dinlerin kurgularında yer alan ortak bir döngüden bahseder. Antik Yunan, Mısır, Eskimo, Budizm v.s. farklı kültür ve inanışlara özgü anlatıların çeşitliliğinin altında çok temel bir benzerlik vardır. Kahramanın yolculuğu, insanın kendini keşfetme sürecinde yaşanan bir hayattır. Bu yolculukta “çıkış noktası” ve “son” hep aynıdır. Sadece deneyimlerimiz farklılaşır. İsimler, cinsiyetler, kimlikler, ülkeler, yaşadığımız dönem v.s. farklılaşabilir ancak “kahraman” olmaya götüren süreç hep birbirine benzer. Tıpkı mitolojik ve dinsel anlatılarda olduğu gibi her insanın kendi içinde savaştığı ejderhalar, cadılar ve içerisinde kaybolduğu labirentleri vardır. Sınırlarını ve eşiklerini aşarak “bilgi”ye ulaşan bireyler ise ejderhaları yener ve labirentleri aşarak kendi mitini oluşturabilir. O, yolculuğunu tamamlamış ve artık bir kahramana dönüşmüştür. Bütün Tanrı ve şeytanların akılcılaştırılarak yok edildiği modern, “aydınlanmış” bireylerin sorunu, yaşamı deneyimlemek, duymak ve anlamak için arınmaktır. Sorunumuzun bir parçası da bu; bunu nasıl yapacağız? Hayatımızın kahramanı olarak kendi mitimizi nasıl oluşturacağız? 15/06/2023 Nilgün ER AL
Kahramanın Sonsuz YolculuğuJoseph Campbell · İthaki Yayınları · 20171,171 okunma