2023 77. kitabı
Savaş, ardında pek çok yıkım bırakan bir kasırgadır." . Latin Amerikalı #yazar #IsabelAllende kaleminden #DenizinUzunTaçYaprağı #terskarga #haziran ayı #kitap önerilerinden biriydi. #orkungalolar kitaptan #edebiyat şöleni diye bahsedince eksik mi kalayım diyerek hemen sipariş ettim ve de sayesinde şahane bir kitap okuyarak yeni bir yazar tanımış oldum her zamanki gibi Genç Dr. Victor ve erkek kardeşinin sevgilisi piyanist Roser'in İspanya'daki iç savaş neticesinde değişen yaşamlarını okumak 1930 'lu yılların sonlarında Franco ve faşistlerin hükümet darbesi ile ele geçirdikleri yılları araştırmaya sevk ediyor. Serde tarihçi olmak varsa da bu kitap tam bir biçilmiş kaftan . İspanya'dan ayrılmak zorunda kalanlar ve onlara yardım etmek amacıyla Şili'den gemi gönderen #pabloneruda .. Gemiye binmek için zorunlu evlilik yapan Victor ve Roser 'in birbirine bağlılığı... Roser'in karnındaki bebeği sahiplenen ve ona babalık yapan amcası Victor ... Aniden kapıyı çalan aşk ile sadakati arasında gelip giden bir erkek ... Akıbeti okurken şüphe yaratan bir bebek. Farklı yönlere evrilerek son bulan bir aşkın ardından yaşanan büyük sevgiler ... Venezuela 'ya sığınmacı olarak giden ve yeni bir ülkede tutunmaya çalışan insanlar ... İspanyolların çektiği sıkıntıları gözler önüne sererek aşkın gücüne dikkat çeken satırlar mülteci sorununu da düşündürüyor Orkun'un bahsettiği gibi . Kadınların yaşama tutunma gayreti de kitap boyunca göze çarparken her ne olursa olsun nefes aldıkça yaşamın devam ettiği mesajı da veriliyor. . " Geçmiş değiştirilemez, ama belki de en kötü anılar giderek çıkarılıp atılabilir... " . " Acı duymak kaçınılmaz bir şeydir, ama acı çekmek tercihe bağlıdır. " . Kitaptaki en güzel ayrıntılardan biri şüphesiz Pablo Neruda'nın sözlerine ve şiirlerine rastlamaktı. . “ Bak şimdi, sevmez olursan beni yavaş yavaş, yavaş yavaş sevmez olurum seni. Unutursan beni birden dönüp arama sakın, unutmuşumdur seni.” #UnutursanBeni . #tavsiyekitap
Denizin Uzun TaçyaprağıIsabel Allende · Can Yayınları · 2022233 okunma