2023 120. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2023 00:00
Kor Yangınlar ~ Samira Ahmed . Uzun zamandır beni bu kadar etkileyen bir kitap okudum mu hatırlamıyorum. Konusu anlatım dili ve okuduğum karakterlerin gözünden şahit olduklarım beni çok etkiledi. Ağlattı mı diye sorarsanız ağlamak diyemem ama içinize bir ağırlık çöker ve ağlayamayacak duruma gelirsiniz ya işte tam da bunu yaşadım. Kitabın konusuna gelirsek; Safiya genç ve başarılı bir lise öğrencisi. En büyük hayali gazeteci olmak. Okul gazetesi için editörlük yapan, kişisel önyargılardan uzak ve gerçekleri ortaya çıkarmayı görev edinen genç bir gazeteci adayı. Peşinde olduğu bir olay, tanıdığı genç bir çocuk ve bulduğu bir ceset ile her şey değişiyor. On dört yaşındaki Ali Jawad. Cadılar bayramı kostümü için yaptığı atık malzemelerden oluşan bir roket çanta yüzünden hayatı altüst oluyor. Sırf etnik kimliği yüzünden. Öğretmeni okula bomba getirdiğini şüphesiyle şikayet ediyor ve aklansa bile baskı, ötekileştirme ve en sonunda bir cinayete kurban gidiyor. Jawad’ın gözünden anlatılan kısımlar beni o kadar etkiledi ki Ailesinin yaşadıkları, baskılar ve mobbing öyle yaralayıcıydı ki Safiya öldürülen müslüman gencin haberiyle sarsılıyor. Geçmişten gelen minik bir tanışıklık ve zamanla duyduğu Jawad’ın sesi cidden beni hüzne boğdu. Haksızlık ve işlenen cinayetin aydınlatılması, bu nefret bombardımanı öyle gerçekçi ki ortaya çıkan gerçeklerle cidden kalbim dayanmadı. Böyle bir dışlanma ve önyargının bizi insanlıktan nasıl uzaklaştırdığını kanıtıydı kitap. Etnik köken, inançlar ve toplumsal kimliklerimizin aslında önemsiz oluşunun ama günümüzde yaşanılan şeyleri yüzümüze çarpan bir kitaptı. Gerçek bir olaya dayanması beni daha da yaraladı. Keşke önyargıları kırabilsek ve herkese bu kitabı okutabilsem Yazar teşekkür kısmında yazması kolay bir kitap olmadığını söylemişti. Okunması da bir o kadar zor ama iz bırakan bir kitaptı. Okunması gerekiyor. Şiddetle okunması gerekiyor!
Kor YangınlarSamira Ahmed · Ren · 202347 okunma