···Okunma: 10 Temmuz 2023 00:47 spoiler uyarısı
Kitap, ana karakter Nora'nın hayatında yaşamış olduğu bir takım kötü olaylar üzerine intihar etmesi ve gözlerini duvarları ve rafları sonsuza uzanan bir kütüphanede açmasıyla başlıyor.
Kütüphane görevlisi lisede de yine bir kütüphanede görüşüp beraber santranç oynadıkları Bayan Elm ona kütüphane, kütüphanenin amacı, yaşam ve ölüm arasında bir yer oluşu gibi bazı konularda rehberlik etmektedir.
Kütüphanede sonsuz sayıda hayata açılan sonsuz sayıda kitap vardır. Bu kitapların her biri yapılmış olan pişmanlıkların yapılmamış olduğu farklı hayatlara açılan kapılardır. Amaç mutlu olduğu bir hayat bulabilmektir. Bulabildiği taktirde o hayatta yaşamına devam edecek, kütüphane ve kök yaşamı hakkında hatırladıkları zamanla zihnini terk edecektir.
Nora bu kitaplardaki hayatları denemeye, yaşamaya başlar. Bazen başarılı bazen başarısız bazen zengin bazen fakir ve daha nice yaşamlar denemektedir ancak yaşamlar ne kadar farklı olursa olsun bir şekilde sonunda Nora kendini kütüphanede bulmaktadır. Zamanla pişman olunan şeylerin yapılmamış olması durumunda çok daha kötü sonuçları olduğunu gözlemleriz.
Nora, sonunun kütüphanede bittiği türlü türlü hayatlar dener ve sonunda benim de Nora için en iyisi olarak nitelendirdiğim bir hayata başlar. Mutlu bir evliliği, tatlı bir kızı ve iyi bir maddi durumu vardır. Sevdiği işi yapmaktadır. Ancak bu hayatın sonu da kütüphanedir. Bu sefer kütüphane yanmakta ve yıkılmaktadır. Çoğu kitap şimdiden kül olmuş durumda. Bayan Elm eline bir kalem verir, bu sefer ki hayatı onun yazacağını söyler. Nora kök yaşamına döner, anlaşılan intihar başarıya ulaşamamıştır. Hastaneye kaldırılır, sağlığına kavuşur, hayatının öneminin ve yapabileceklerinin, potansiyelinin farkına varır.
Okumaktan keyif aldım. Zaman zaman kitaptaki karakterle aynı duyguları paylaştım. Bana birşeyler kattığına inandığım ve herkese önerebileceğim bir kitap.