2023 14. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2023 16:24
bu kitaba bi inceleme yazmak hiç aklımda yoktu açıkçası. zaten bu kitabın fabl olduğunu zannederek okumaya başlamıştım. o yüzden yüz yıldır bitiremedim. başlamayı çok istediğim bir kitap için ön şart olarak bu kitabı bitirmeyi kararlaştırdım ve ancak o şekilde bitirmeyi başardım... ama keşke okumasaydım. bazı denemelerini okurken gerildim ve karşımda o saçma düşüncelerini savunacak ve ateşle tartışacağım biri olmadığı için tatmin olamadım. bu incelemeyi yazma sebebim de muhtemelen bu. sinirimi evdekilere anlatarak atamadım bi de size anlatıcam... ahmet haşim beyefendinin muhtemelen adının bıraktığı tesirle haşmetli biri olduğunu düşünürdüm. aklıselim, ne bileyim efendi, ağırbaşlı falan. böyle olmadığını gösteren bir yazısını okuduğumu iddia edemem ama artık asla saygı duyamayacağım isimler listesinde ilk sıralarda yer aldığını maalesef belirtebilirim. bu eser ahmet haşim beyefendinin çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış deneme yazılarından oluşuyor. gündem olaylarına dair düşüncelerini içeriyor yani çoğunlukla. herkesin düşüncelerini bilmemek gerekiyormuş gerçekten ya. bazı şahısların edebi eserlerini okuyup geçmek gerekiyormuş. neyyyse. ya zaten çoğu denemesi o zamanın olaylarına ne bileyim o zamanlar popüler olan sorunlara değinen yazılardı. bu yüzden hiiiç ilgimi çekmedi bi kere başlamış bulunduğum için okudum. bunlar dışında birkaç tane genel sorunlara değinen yazıları da vardı. eser tanıtımını bu kadarla yapabilirim. bu sorun ve tartışmalardan iki tanesine yazdığı düşünceleri bu kadar ateşli karşı çıkmamı 'gerektiren' düşüncelerdi. konunun biri kadınların örtüsü konusu. çok ilgilendiriyormuş gibi bu konuda bi yazı yazma gereği duymuş beyefendi. bu beyefendinin bu konudaki fikrini gerçekten merak edip okuyan vardıysa onlara da yazıklar olsun. başka söyleyecek bir şey bulamıyorum. dediğim gibi konu bir kere adamı ilgilendirmiyor. bunun dışında savunduğu düşünce, "çıplak afrodit heykelinin örtülü Meryem ana tasvirinden çok daha saflık ve iffet timsali olduğu" düşüncesi beni çıldırtmaya yetti. saflığı irdelemek istemiyorum ama iffeti çıplaklıkla bağdaştırıp bunu tüm yazı boyunca savunması büyük bir tutarsızlık. ayrıca ısrarla tekrar ettiğim gibi kendi üstüne vazife olmayan bir konuda fikir belirtmek oluyor. bu deneme kadar olmasa da yine öfkelenmeme sebep olan bir diğer tartışma konusu ise kadın erkek güzelliğinin kıyaslanması. bir kere böyle bir kıyasa neden ihtiyaç duyulduğunu merak ediyorum. onun dışında beyefendinin hayvanların dişi ve erkeklerini mukayese ederek erkek hayvanların dişi hayvanlardan güzel olduğu kanısına varması, insanlarda da aynısının geçerli olduğunu savunması komik geldi. biraz da acınası. bu denemeye yükselmemin sebebi bir önceki hususta yeterince öfkemi atamamış olmam olabilir. ama yine de gerçekten kitabı okuduğuma pişmanım. kitabın genel havasında kendinin de içinde bulunduğuna inandığı elit ve şehirli kesimi överken kırsal kesim insanını her fırsatta yermesi de hayli sinirimi bozdu. hangi kesime olursa olsun genel bir aşağılama hissi taşıyan insanlara tahammül edemiyorum. pek sevgili yazar da bu tahammülsüzlüğümden nasibini aldı. kitabın son kısımlarını, özellikle yukarıda bahsettiğim iki denemeden sonrasını tamamen kusur bulma, eleştirme arzusuyla okudum. maalesef. ama elimde olmadan yaptım. öncesinde de aşırı iyi bir izlenim bırakmamıştı zaten üzerimde ama mesela o iki konuda yazmamış olsa böyle bir inceleme yazıp öfkemi kusma ihtiyacı duymayacaktım... şimdi rahatım ama :D bu yazdıklarımdan, kitabın hiçbir yerini beğenmediğim anlamını çıkarmanızı da istemem. üç-beş alıntı yapmıştım, o kısımları beğendim. belki bir ya da iki tane hoşuma gittiği halde alıntılamadığım kısım vardır ama kesinlikle daha fazla değil. okumanızı tavsiye etmem. ha, edebiyata ilginiz vardır, dönemin sorunlarını merak ediyorsunuzdur, ahmet haşim beyin o sorunlar hakkındakini görüşlerini merak ediyorsunuzdur, ancak o zaman elinize alın bu kitabı derim. buraya kadar okuduysanız gerçekten tebrik ve teşekkür ederim, hoşçakalın(⁠✿⁠ ⁠♡⁠‿⁠♡⁠)
Gurebahane-i LaklakanAhmet Haşim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,019 okunma
seher
ayh, ahmet haşim beyin erkeklerin kadınlardan daha "güzel" olduğunu savunduğunda "gay vaaaaar" diye kaçtığımdan bahsetmemişim..
seher
kitaba puan vermeme sebebim uygulamada -10 puan veremiyor oluşumdu... şakaa. 1 puan versem incelememi okumazsınız diye puanlama yapmadım. söri.