Kısa bir bilgilendirme
2023 120. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2023 17:49
Ermiş, Lübnanlı bir edebiyatçı, aynı zamanda resim ve müzik gibi bir çok alanada eser vermiş bir sanatçı olan Halil Cibran'ın olgunluk eserim dediği ve yıllarca son halini vermek için bekletip yayınlamadığı en meşhur kitaplarından birisi. Bazı yayınevlerinde Nebi ismiyle de çevrilmiş. Eserde el-Mustafa isimli bir peygamberin yaşadığı halktan ayrılıp başka yere gidecekken gemiye binmeden önceki son nasihatleri yer alıyor. Ancak Cibran bir hristiyan ve peygamber tasviri de Hz. İsa'yı andırıyor. Halil Cibran eserini Arapça kaleme alıyor ve sonradan birçok dile çevrilmiş. El Mustafa Arapça seçilmiş kişi demek yani kitaptaki karakterin ismi Mustafa değil ama tercüme ederken özel isim gibi verilmiş. Dolayısıyla bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa ile uzaktan yakından alakası yok. Aslında hiçbir dinin peygamberi ile tamamen uyumlu değil. Ermiş'in nasihatlerine gelince; insanın doğayla bir olduğu, tanrının aslında kendi içimizde olduğu, her insanın özünde iyi olduğu, belli kurallara bağlanmadan özüne uygun yaşamayı ve sevginin gücünü vurgulayan tavsiyeler. Zaten Cibran dinler arası ortak noktaları ve aslında hepsinin bir olabileceğini vurgulamaya çalışan bir yazar. Kitabın dili ve edebi tasvirleri güzel. Konusu basit ve kısır olsa da verdiği tavsiyelerin bizim dinimizle çok ilgisi olmasa da edebi uslüb açısından okuyanı tatmin edecek bir kitap. Daha önce Cibran okumayanlara tavsiye edebilirim. Bir solukta bitecek bir kitap.
ErmişHalil Cibran · Erasmus Yayınları · 201785,3bin okunma