2023 2. kitabı
Carmilla vampir mövzusunda yazılmış ilk əsərlərdən biridir. Zamanına görə xeyli yenilikçi olan, ana xətti gənc bir qız üzərində inşa edilmiş diqqətlayiq bir əsərdir. Fikrimcə, əsərin ideası və ana xətti sonradan digər yazıçılar üçün də xammal rolunu oynamışdı. Ancaq nə qədər dövrünə görə yenilikçi bir əsər olmuş olsa və bir çox yöndə ədəbiyyata qatqısı olmuş olsa da, mən bir o qədər də bəyənmədim. Başlıcası elə ilk bir - iki səhifədən sonra nələr baş verəcəyini, kimin kim olduğunu, sonun necə olacağını təxmin etmək olur. İnsanı təəccübləndirən, gözlənilməz hadisələr yox deyiləcək dərəcədə azdır. Fikrimcə, Carmilla obrazı bir vampir olaraq çox kölgədə qalıb və yer verilməyib. Daha çox bir sevgi hekayəsi təsiri bağışlayır. Yəni ümumiyyətlə hekayənin təsviri zəif edilib. Həyəcanlı, qorxulu olmalı olan hissələrin insana təsiri keçmir. Bəzi hissələri gərəksiz uzundur. Eyni zamanda məntiqlə baxılırsa, aşkar olan situasiyalardan əsas obrazların şübhələnməməsi qəribə gəldi mənə. Son olaraq isə baxmayaraq ki, əsər qotik üslubda yazılıb, təsvirlərdə bu çox da hiss olunmur. Bunlarla yanaşı, xoşuma gələn və maraqlı olan nüanslar da oldu. Məsələn, qarabasmaların təsviri, sonlara yaxın qəbirin açılması kimi hissələr maraqlı idi. Ümumilikdə isə vampir mövzulu əsərlərə marağınız varsa, bu mövzuda yazılmış ilk əsərlərdən biri ilə tanış olmaq üçün oxumağa dəyər.
CarmillaSheridan Le Fanu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20186,4bin okunma