Ya Wehrmacht Normandiya Çıkarmasını önceden öğrenme fırsatı yakalasaydı!?
2022 23. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2022 12:34
Dünya’da ve ülkemizde 1970'li yılların ikinci yarısında ve 1980'ler ile 1990'larda yazdığı macera romanları ile sadece okurların değil, sinemaseverlerinde tanıdığı yazarın birçok kitabını okudum. Aslında Jack Higgins takma adını kullanan 1929 doğumlu yazarın ismi Henry Patterson. Hayat verdiği karakterler, akıl almaz maceralarla, acımasız zalimlere karşı inanılmaz bir mücadele vererek yüksek bir tempoda okuyucuyu heyecandan heyecana sürükler. Kitaplarında 2. Dünya Savaşı'na veya o tarihlerde başlayan olay ve kişilere sıkça yer verir. Bu eseri de o dönemde İngiltere ve Fransa kıyılarında geçen bir macera, casusluk ve gerilim romanı. (Sanki gerilim olmadan macera ve casusluk olurmuş gibi!) Çoğu “bestseller”-yazarı gibi, onunda belirli kahramanların yaşadığı maceraları anlatan serileri vardır. Bu kitabın kahramanları Dougal Munro ve Jack Carter ikilisidir. Daha önce, orijinali 1989 yılında yayınlanan “Cold Harbour” (Soğuk Rıhtım) kitabını tanıtmıştım. Bugünkü eseri aslında orijinal sıralama daha önce yayınlamıştır. Bu iki kahramanın bildiğim son macerası 1998 yılındaki “Flight of Eagles” (“Kartalların Uçuşu” olarak dilimize çevrildi.) başlıklı kitaptır. Birçok kitabında olduğu gibi, bu eseri de 2. Dünya Savaşı esnasında geçen gerçek bir olaya dayanır. D-Day öncesi herkes tarafından beklenen çıkarmaya hazırlık olarak düzenlenen tatbikatlardan birinde, bir konvoy Alman E-botlarının saldırısına uğrayarak büyük kayıplar verir. O noktadan sonra Higgins hayal gücünü konuşturur. Ölenlerin yanında kayıplarda vardır ve onların arasında “Bigot” kod adlı, tüm çıkarma planlarını bilen üç subay da bulunur. Bunlardan bir tanesi bile Almanların eline düşer ve konuşursa, çıkarmanın ya iptal edilmesi gerekir ya da başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali vardır. İşte sözü edilen bu subayların arasından hayatta kalan Albay Hugh Kelso romanın diğer kahramanlarından birisidir. Deniz akıntılarının ve rüzgârın sürüklediği cankurtaran salı onu Manş Kanalındaki Channel Adalarına sürükler ve orada şans eseri Fransız bir kadının yardımı ile saklanır. Bir süre sonra bunu öğrenen Müttefikler onu kurtarmak veya gerekirse öldürmek için bir harekât planlarlar. Sonrasında, Fransız Direnişi, SS, Gestapo ve Abwehr (Alman Devleti Karşı Casusluk Teşkilatı) gibi 2. Dünya Savaşı’ndan tanıdığımız tüm teşkilatlar ve farklı yan karakterler senaryoya dâhil olurlar. Üstüne üstlük taktik bir deha ve Wehrmacht’ın en ünlü mareşali olan Erwin Rommel de ortaya çıkınca konuya ilgi duyanlar için tadına doyulmayan bir roman oluyor. Bu eseri ile aynı ikilinin bir önceki macerası arasında doğal olarak benzerlikler var. Senaryoda Almanların ünlü sahil koruma botu olan “S-Boat” (Schnellboot / Hızlı bot) ve Ju-88 hafif bombardıman uçakları önemli roller oynuyorlar. Kötü SS’ler ile vicdanlarının sesini dinleyen Wehrmacht subayları Higgins romanlarının klasik parçalarıdır. Tüm bu karakterler ve olaylar zincirini Higgins çok güzel kaynaştırmış ve okuyucuyu hiç rahatsız etmeden bir maceradan diğerine koşturuyor. Bunca faktöre ve bilinmeze rağmen senaryonun dengesi hiç bozulmuyor. En beğendiğim romanlarından birisi oldu. Tabii ki bir macera romanı yazarının yarattığı karakterler yüzeysel. Ama okuyucularının ondan beklentilerini yerine getirdiğinden eserlerinin çoğu “En çok satanlar” listesine girdi ve bir kaçı filme çekildi. Yapılan güzel tercümeler sayesinde ülkemizde de aradan geçen 25-30 yıla rağmen elden bırakmadan okunuyor. Özellikle 2. Dünya Savaşı arka planında kolay okunan bir roman arayanlar kaçırmasın.
2. Dünya Savaşı konulu roman
Tilkinin GecesiJack Higgins · Altın Kitaplar · 198714 okunma