Sigmund Freud
2023 5. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2023 00:59
Biraz cımbızla çekilmiş gibi bir eleştiri olacak. 1800'lerde yaşamış adamın nesini sorguluyorsun da diyebilirsiniz. Aforizmalar tarzı kitaplar yazarı hem yansıtır hem de yansıtmaz. Sözlerine bakarak yazar hakkında, düşünceleri hakkında genel bi bilgi edinebilirsiniz. Ama bir yandan da bunlar sadece genel olarak kalır, belki de ön yargıdır. Dönemine göre büyük şeyler başarmış bir insansın. İnsanı kandırmasını çok iyi bilen dinleri reddetmiş bir insansın. Cinsel içgüdünün doğuştan geldiğini söyleyen bir insansın ki bu hala çok önemlidir. Ama sadece aforizmalar kitabında bile kadını aşağılayan bir sürü alıntın var. Cinsellik üzerine kitaplarını okusam neyle karşılaşırım bilemiyorum ki umarım yanılırım. Buyük buluşlara imza atmış bilim insanlarında ve eşcinsel yazarlarda - genel olarak yüzyıl önce yaşamış - bu aşağılama hep var. Yani bu yazı biraz da geneldi. Belki yeri burası değildi, yüzyıllar sonra sorgulamak da saçmaydı ama yazmak istedim.
Aforizmalar (Sigmund Freud)Sigmund Freud · Siyah Beyaz Yayınları · 2020384 okunma