Nutuk'tan önemli !
2023 50. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2023 19:18
Kendini Türk ulusunun bir parçası olarak gören herkesin kesinlikle okuması gereken kitaptır. Vatanı elinden gidecekken bağımsızlık savaşı vermiş bir ulusun, bir daha böyle zor zamanlar yaşamaması için kaleme alınmış bir eserdir. Mustafa Kemal Atatürk'ün notlarıdır aslında yazanlar. Prof Dr. A. Afetinan ile beraber çalışarak ve hatta tartışarak temize geçirip kitaplaştırmışlardır. Ulus, Devlet, Egemenlik, Cumhuriyet, Anayasamız, Demokrasiye Karşı Olan Çağdaş Akımlar, Vatandaşa Karşı Devletin Görevleri, Özgürlük, Özgürlüğün Çeşitli Biçimleri, Cemiyet Kurma Eğitim - Öğretim Özgürlüğü, Bağnazsızlık, İş Bölümü, Bağlılık, Çalışma - Meslek, Vatandaşın Devlete Karşı Görevleri kitabın ana bölümleridir. Toplum hayatında ve ülke atmosferinde karşımıza çıkan pek çok zorluk ve anlaşmazlık ile ilgili, çok öngörülü birisinden yine çok akıl dolu sözler dinliyorsunuz aslında, kitabı okurken. Yazıldığı orijinal metnin yanısıra günümüz Türkçesine çevrilmiş hâli de aynı kitabın içinde. Hatta Atatürk'ün kendi el yazısıyla yazdığı notları, yani kitabın taslak hâli de yine kitabın sayfalarında... Okurken aslında bazı şeyleri çözmenin ne kadar kolay ama aslında bir o kadar da zor olduğunu anlıyorsunuz. Ben burada duygularımı ifade edebileceğimi sanmıyorum. Bu yüzden kitabın en sevdiğim bölümü olan 'Bağnazsızlık' bölümünden alıntılarla incelememi bitireceğim. "Bağnazsızlık o kimsede vardır ki, yurttaşının ya da herhangi bir insanın vicdanî inanışlarına karşı, hiçbir kin duymaz, tersine saygı gösterir. Hiç olmazsa, başkalarının kendininkine uymayan inanışlarını bilmemezlikten, duymamazlıktan gelir. Bağnazsızlık budur. Fakat, gerçeği söylemek gerekirse, diyebiliriz ki, özgürlüğü, özgürlük için sevenler, bağnazsızlık sözcüğünün ne demek olduğunu anlayanlar, bütün dünyada pek azdır. Her yerde genel olarak geçerli olan bağnazlıktır. Her yerde görülebilen barış manzarasının temeli, bağnazlık ile özgür düşüncenin birbirine karşı kin ve nefreti üstündedir; temelin devrilmemesi, kin ve nefret tabanındaki dengeyi tutan fazla kuvvet sayesindedir. ... Kuşkusuz, düşüncelerin, inançların başka başka olmasından yakınmamak gerekir. Çünkü, bütün düşünceler ve inançlar bir noktada birleşirse, bu, hareketsizlik belirtisidir. Böyle bir durum, elbette istenilmez. Bunun içindir ki, gerçek özgürlükçüler, bağnazsızlığın genel bir karakter olmasını isterler. Fakat, hatta, iyi niyetle de olsa bağnazlık hatalarına karşı, dikkatli olmaktan vazgeçemiyorlar. Çünkü İyi niyetler hiçbir zaman, hiçbir şeyi düzeltememiştir. İnsanların, ruhun rahatlaması için yakıldıklarını biliyoruz. Herhâlde bunu yapan engizisyon papazları iyi niyetlerinden ve iyi iş yaptıklarından söz ederlerdi; belki de gerçekten bu sözlerinde samîmî idiler. Fakat, bu ahmaklığı ya da hıyaneti iyi bir iş kalıbına uydurma güç değildir, en sonunda bu, bir ad değiştirmek sorunudur. İşte bu nedenledir ki, aldırmazlığı, ilgisizlik derecesine kadar götürmemek önemlidir. Gerçi özgür olmak herkesin hakkıdır ve bunun için gerçek özgürlükçüler, özgürlükçü olmayanlara karşı da geniş davranılmasını isterler. Fakat, bunların hiçbir zaman elleri, ayakları bağlı olduğu hâlde kurbanlık koyun durumuna razı olacakları kesinlikle kabul olunmamalıdır. Unutulmamalıdır ki, bazı insanlar geleceği, geçmişin arasından görmekte direnirler. Bunlar, ilgimizi kestiğimiz geleneklere karşı kesinlikle bağlılığın yeniden sağlanmasını isterler. Bu gibi insanlar, kendi inandığı gibi inanmayan kimseleri, istedikleri gibi ezemezlerse, kendilerini cenderede hissederler. Herhâlde, bağnazsızlığın istenildiği gibi, genelleşmesi, huy durumuna gelmesi, düşünsel eğitimin yüksek olmasına bağlıdır."
Medenî BilgilerMustafa Kemal Atatürk · Örgün Yayınları · 20041,137 okunma