2023 51. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2023 20:20
Çok zor bir kitaptı. Kitaba tamamen hakim olabildim mi sanmıyorum. Bunun en büyük sebebi de çok fazla karakterin olması, isimlerin birbirlerine benzer olması ve yetmiyormuş gibi yeni doğanlara da aynı isimlerin verilmesi. Zorlaştıran diğer bir etkense elle tutulur bir konunun olmayışı. Onlarca ana başlık diyeceğim konulara değinmiş fakat hiçbirinde odaklanıp kalmamış. Sanki dur şuna da bir değineyim demiş gibi. Hangi ara o mevzunun kapandığını anlamıyordum. Hani şu ensest ilişkiler ve fantazi dolu cinselliklerin yerine o konulardan bir kaçının üstünde biraz daha dursaydı belki de bu kadar da sıkılmayacaktım okurken. Çünkü kitabın yarısı; kim, kiminle, nerede, nasıl sevişmiş şeklinde geçiyor. O güzelim konular da bu olayların arasında kaybolup gidiyor. Bu kısımları atlama şansınız da olmuyor çünkü güzel bir aşk kaçamağını anlatırken bir de bakıyorsunuz birisi ölmüş, doğmuş ya da büyük bir savaş çıkmış olabiliyor. Hatta bir karakter kanatlanıp uçup gitmiş bile olabilir. Bir kitabı sıkılmadan okunur kılan en önemli şeylerden birisi de karakterlerdir. Ama bu kitapta ki karakterlere tutunmak da çok zor. Hiçbirini tam anlamıyla sevemedim. Hepsinin itici yanları ağır bastı. Hiçbirini ne tam olarak kötü buldum ne de iyi. (1.Ursula hariç) onu birazcık sevdim. Neyse gelelim bu kitap nasıl okunmalıya. Kitaba başlamadan önce soyağacını mutlaka elinize alın. Ya da kağıt kalemi elinize alıp geçen karakterleri en baştan not etmeye başlayın. Ölünce de üstüne çarpı atmayın çünkü yerine yenisi gelecektir. İnternetten ya da bu uygulamadan yorumları okuyun derim. Özellikle olumlu olanları ve kitabın için de gizli olan ve dikkatinizden kaçabilecek olan konulara değinen yazıları okuyun derim. Ben kitabın bitimine doğru yaptım ve daha önceden yapmadığım için pişmanım. Sıkıldığınız yerde bırakın demeye korkuyorum çünkü bir iki gün okumazsanız sonra tekrardan elinize almanız çok güç. Gerekirse kısa kısa okuyun ama her gün okuyun. Genellikle evli olan arkadaşlarınız size "evlenin, evlilik çok güzel bir şey" derler ya. İşte ben de size diyorum ki "ben okudum siz de mutlaka okuyun" Ve bu incelememi kesinlikle kitabı beğenmedim şeklinde yorumlamayın. Beğendim ama bu çok da sıkıldığım gerçeğini değiştirmiyor. Herkese keyifli okumalar.
Yüzyıllık YalnızlıkGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 200746,4bin okunma
·1 alıntı·
2.163 Gösterim
Benim kitaplığımda yüzyıl bekleyebilir 🤦‍♀️😀emeğine sağlık canooo 📚👏🏼👏🏼
😂😂😂 yok yok oku kesin 😀
Bence bu kadar ünü ve okunmayı hakedecek bir yazar değil. Bu kadar karmaşıklık bence edebi zenginlik olamaz.
Mustafa Kemal Baba
@OnerApaydin Latife Tekini okumadım ama İhsan abimizi küçümsemek ne hattimize hocam :)
Emeğinize sağlık. Son kısımla ilgili diyeceğim bence de herkes evlensin, her birey tatmalı bu mutluluğu!! 🙂
Mustafa Kemal Baba
😂😂 çok iyi niyetli bir dilek :)