Bir Kimya Meselesi Kitap Yorumu
2023 39. kitabı
Puan : 10/10 . . . Bu kitabı ilk gördüğümde deli gibi okumak istemiştim. Şimdi okudum ve iyi ki okudum diyorum. Gerçekten her kadın okumalı. Hatta bence erkekler daha çok okumalı. Kitapta olan şeyler günümüzde bile olmakta ve bu hiç ilerleme kaydetemeyişimizin bir göstergesi. Neyse konusuna ve yorumuna geçeyim hemen. 1960 yıllarında kimyager olan Elizabeth Zott birçok yönden ayrımcılığa uğruyor. Sen kimyager olamazsın. Aklın yetmez gibi ithamlarla sınanıyor hep. Hayatına Calvin Evans girince bazı şeyler biraz daha kolaylaşıyor. Çünkü Elizabeth’in yanında ilk kez onu anlayan ve cinsiyetleri bir ayrıcalık meselesi olarak görmeyen biri var. #kitapyorumu Halk arasında evlenmemişseniz bir de üstüne hamileyseniz sizden kötüsü yok. Bunlar yüzünden başarısız biri gibi görülmekse berbat. Hele kadın olduğunuz için başarısız görülmek? Kitabı okurken toplumdaki kadın erkek fark etmez o kadar sinir oldum ki. Sadece erkeklerin gözüne girmek için kendi hemcinsine köstek olan kadınlar, biz yapamayız kocam böyle söyledi aklımız yetmezmiş diyen kadınlar… Daha nicesi. Elizabeth ise hepsinden farklıydı. Bir televizyon programında sunucu olduğundaysa bunu anlatmaya başladı kadınlara. Yine Elizabeth’in yaptığından rahatsızlık duyanlar oldu… Kitap boyunca Elizabeth güçlü bir karakterdi. Anne olduğunda da güçlüydü. Sunucu olduğunda da. Kimyager olduğunda da. Arkada dönen geçmiş hikayesi ise yine can alıcıydı. Evans bebeğimden bahsediyorum. Din üzerindeki yorumları ise benim düşüncelerim ile aynıydı. Genel olarak yansıması gibiydi. Buna katılmayanlar olabilir. Benim kendi düşüncem bu. Ben güldüm diyemem çünkü Elizabeth yemek yapma işini nasıl ciddi gördüyse bu kitap da benim için son derece ciddi bir kitap. Kitabı kesinlikle okumalısınız. Bir kadının karşılaştığı zorlukları tüm gerçeğiyle gün yüzüne çıkarmış. Yıl 1960 veya 2023 fark etmiyor. Biz kadınların üstünde hala bu baskılar mevcut. Ev işini işten saymayan erkekler, aklımızı küçük gören erkekler ve daha nicesi. Fakat tüm bunlara rağmen biz kendimizi göstermeye devam etmeliyiz. İyi günler dilerim.
Bir Kimya MeselesiBonnie Garmus · Altın Kitaplar · 20233,973 okunma