FARKINDALIK, DEĞİŞİMİN EN İYİ YARDIMCISIDIR
2023 23. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2023 00:06
‘’Terapi, enginarın kabuklarını soymak gibidir. Dış kabuklarını soydukça uğraşmanız gereken yeni bir katman çıkar. Yaprakları dikenli olabilir. Bütün katmanları soyduktan sonra enginarın kalbine, yani gerçekten olduğunuz kişiye ulaşırsınız.’’ Her insan doğduğu ilk andan itibaren, daha o bebek haliyle, ciğerlerine nefes almış olmanın verdiği o ilk acıyla etrafına, ailesine ve hatta yaşam serüveninde henüz tanışmamış olduğu kişilere bile, ipek böceğinin kozasını örmesi gibi kendini korumak için çeşitli duvarlar örmeye başlar. Daha anne karnında hissetmeye başlarız, dünya bizi seviyor mu, bizi istiyor mu, yoksa çok mu acımasız hepsini tek tek kodlarız beynimize. Bu kitapla tanışmam kendim olma yolunda ilerlemeye çalıştığım, zaman zaman düştüğüm zaman zaman kendi içsel gücümü nasıl toparlayacağımı bilemediğim bir zamanda oldu. Kitabı çok uzun bir sürede okudum, dil olarak hafif ve açıklayıcı fakat fark ettirdikleri, yüzleştirdikleri bakımından bana ağır gelen bir kitap oldu. Okurken zaman zaman ara verme ihtiyacı, duygusal olarak kendimi toparlama ihtiyacı hissettim. ‘’Kurban için her olay bir krizdir; denizin ortasında deliklerden su alan bir teknededir ve kurban delikleri kapatmak yerine sürekli suyu boşaltır.’’ Hepimizin hayatının bir döneminde boşa kürek çektiğini hissettiği ve sürekli aynı şeyleri yaşamaktan yakındığı dönemleri olmuştur. Kitap bu örüntülerimizi, kurban-kurtarıcı-zorba üçgeninin hayatımızda nasıl yer aldığını ve bu üçgenin aslında çocukken ailemizden, bakım aldığımız insanlardan nasıl öğrendiğimizi çeşitli danışan örnekleri üzerinden anlatıyor. Danışan hikayelerini okurken kendinizden bir şeyler bulabilirsiniz. Ayrıca hipnoterapiyle alakalı okuduğum ilk kitap olduğu için beni oldukça etkiledi. Aslında önemsiz gibi görünen şeylerin ruhumuzda nasıl da izler bıraktığını, daha anne karnındayken duyguları nasıl hissettiğimizi, doğum sürecinde dahi yaşanılan olumsuzlukların çocukların ruhlarına nasıl işlediğini ve gelecek ilişkilerini nasıl etkilediğini ve bunların hipnoterapi esnasında nasıl ortaya çıktığını hayretle okudum. Kitaptaki bir danışanın da ifade ettiği gibi: ‘’İnsanların kocaman mıknatıslar gibi bilinçaltında neye ihtiyaç duyuyorlarsa hayatlarına onu çekmelerini fark etmek gerçekten inanılmaz bir şey.’’ ‘’Dönüşüm sürecini kontrol edemezsiniz ya da gidebileceğinizden daha hızlı gitmeye kendinizi zorlayamazsınız. O yüzden arkanıza yaslanın ve yolculuğun tadını çıkarın.’’ Evet, sevgili okurlar kendi içsel gücünüzü yeniden kazanıp, hayat yolculuğunuzda kurban-kurtarıcı-zorba rollerinizi fark ederek hayatınızı dönüştürme yolunda bu kitap sizin için ağır, çokça yüzleştirici fakat çok da geliştirici bir kitap olarak yerini alacaktır. Enginarın kalbine dokunabilmek için, dikenlere rağmen biraz durup, arkamıza yaslanıp, ağır ağır ve soluklanarak bu kitabın okunması gerektiğini düşünüyorum.
Kurban Tuzağından KurtulmakDiane Zimberoff · C Planı · 20171,404 okunma
👏🏻👏🏻