"Neyse ki karanlık var, yoksa görmeyi nasıl en baştan öğrenirdik."
"Hep aynı şeye bakan birisi aslında kör değilmidir?Cevap hayır ise,körler de yalnızca karanlığa bakmıyor mu?"
KÜL MEVSİMİ
Fatih Onaydın
@nemesiskitap
@yektavekitaplar
Bilimkurguyu aratmayacak nitelikte ütopik-deneme ile harmanlanmış eser. Yazarın kalemiyle tanışma kitabım oldu ve ifade edişindeki mecaz dil,uslup,zekası,kurgusu,aynalaması,çapraz sorgular ile çok sevdiğim ben de izler bırakan,kendimden birşeyler bulduğum,kendimi sorguladığım, kendi hayatımdan da örnekler içermesi ile içselleştirdiğim ben de baki olarak kalıcak bi kitap oldu ve yazarın diğer kitaplarınıda okuyacağım.Konusuna gelirsek;Cezmi ve Hüzün' ün birbirlerini bulma yolculuğu,annesinin 4 erkek çocuktan sonra kız çocuğu isteme hayaliyle 5.çocuğun da erkek olması ile ebesinin ismini Cezmi koyuşu, annenin kabullenememesi,sevmemesi hatta ölsündiye beklediği bir çocuk olup günlerden bir gün belediyenin açtığı çukura düşmesiyle başlıyor.Düştüğü çukurdan onu fark eden sesin Hüzün'ün hayatını nasıl değistirdiğini,birbirlerini bulma-yüzleşme evrimlerini ilmek ilmek yüreğimize işliyor ve gerçekleri tüm çıplaklığı ile yüzümüze vuruyor.
Bir yandan bakış açısı,farkındalık oluştururken Toplumumuzda unutulmaya yüz tutmuş,kaş yapayım derken göz çıkarmaları,olması gereken ile yapılanın başka olduğu oyunları gerçekçi bir dille dile getirmesi beni çok mutlu etti.Biraz örnek verecek olursam;florürsüz diş macunu,herşeyi çocuğun iyiliğini düşündüğünü sanarak ebevynlerin yapması,aile bağlarının modernlik adı altında kopması,temiz sağlıklı yiyeceklerin yerine bozulan suni gıdalar tercihi,parfüm şişelerini kimyasalla karıştırmak,işkolik olup aile kavramının unutulması vb.
Cezmi'nin kuyu hikayesi ile başlayan bu serüven bana Hz.Yusuf'un kardeşleri tarafından kuyuya atıldığı hadiseyi hatırlattı.Orada bir kuyu var,umut var ama herşeyden önemlisi kuyunun sahibi var.Hz. Yusuf'un bu kör kuyudan çıkıp Mısır'a gidip yüksek mertebelere erişmesi gibi..
Onların yolculuklarına eşlik ederken yeri geldi Cezmi oldum,yeri geldi Hüzün, yeri geldi Toplum.Kitap beni şoklattı, duygudan duyguya sürükledi.En çok da Hüzün nakş etti yüreğime, bir isimden daha fazlası. Çok fazla anekdot var nasiplenmek isteyene. Gerçekten okuyup anlayan hisseden okuyucularla buluşmasını istediğim bi eser.
Kül MevsimiFatih Onaydın · Nemesis Kitap · 202318 okunma