Saç Örgüsü
2023 8. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2023 09:37
Laetitia Colombani / Saç Örgüsü Üç kadın. Üç hayat. Üç kıta… Üç özgür ruh… Giulia, Sarah ve Smita… Birbirlerinden habersiz ve ayrı dünyalarda yaşayan, kaderlerine boyun eğmeyen, yaşadıkları zorluklara karşı pes etmeyen, kendi hayatlarını kurabilmek için daima mücadele eden, özgürlükleri için savaşan üç kadının “Saç Örgüsü” gibi bir birbirine bağlı olan hayat hikayesini okuyoruz. İtalya. Giulia, babasının atölyesinde çalışan genç bir kadın. Babasının geçirdiği kaza sonrası nesillerdir faaliyet gösteren, aile yadigârı o atölye ile ilgili bir gerçekle karşı karşıya kalıyor. Giulia’nın iki seçeneği var: Ya içinde sıkıştığı koşullardan kurtulmanın yolunu bulacak ya da orada boğulacak. Kanada. Başarılı ve tanınmış Avukat Sarah, çalıştığı hukuk bürosunda uğruna ömrünü harcadığı terfinin arifesinde bir şey fark ediyor: bir hastalık. Tüm kariyer planları alt üst olmak üzere. Hindistan. Smita, kast sisteminin en alt tabakası olan “Dalit”lerden biri. Tek bir hayali var: Kızını, içinde bulundukları yoksul ve acınacak hayat koşullarından kurtarıp okula gönderebilmek. Hangi dinden, kültürden, milletten olursak olalım Giulia, Sarah ve Smita’nın yaşadıklarına asla yabancı değiliz. Tüm “Amazon” kadınlarının okuması dileğiyle… Alıntılar Hannah hastalığını öğrendiğinde çok üzülmüştü. Bir süre durup düşündükten sonra, “Anne, sen bir Amazon kadınısın,” de­mişti. Sarah bir süre önce Hannah’ın “Amazon kadınları” hakkında bir sunum hazırlamasına yardım etmişti. Konuyu hatırlıyordu: “Amazon: Yunancadaki mazos (meme) kelime­ sinden türemiştir. Önündeki a harfi ‘yoksun anlamına gel­ mektedir. Antik Çağda yaşayan bu kadınlar, ok kullanımını kolaylaştırmak amacıyla sağ memelerini kesiyorlardı. Hem korku hem de saygı duyulan savaşçı bir halk olan Amazon kadınları, üremek için diğer halkların erkekleriyle çiftleşiyor ancak doğan çocukları tek başına büyütüyorlardı. Ev işlerinde erkekleri kullanıyor, katıldıkları savaşların neredeyse tümün­ den galip çıkıyorlardı...” O bir Amazon kadınıydı. Bir dövüşçü, bir savaşçıydı o! Bir Amazon kadını kendini böyle bırakmazdı, son nefesine kadar mücadele ederdi! Bir Amazon kadını asla ama asla vazgeçmezdi!.. Saç Örgüsü
İnsan ve Hayat
Saç ÖrgüsüLaetitia Colombani · Yan Pasaj Yayınevi · 202017,8bin okunma