···Okunma: 16 Ağustos 2023 11:27 Az önce bitirdiğim eserin içeriğine değinmeden inceleme yazacağımı baştan belirteyim. Öncelikle elinizdeki kitaba oldukça konsantre olabileceğiniz bir donemdeyseniz bu kitabı okumanizi öneririm. Çünkü kitap kendisinden ilgi ve alaka bekliyor. Giris bölümü, karakter tanıtımı başlarda yok. Elde sürekli temposu artan bir hikaye mevcut. Yazarın anlatımı karakterlerin yaşadığı olaylar üstüne devam ediyor. Sabırlı olmam gerektiğini baştan anladım. Romanda ilerlerken bazı karakterlerin kim olduğunu hatırlamak için ara ara geçmiş sayfalara göz gezdirdiğimde oldu. Baştan sabırlı olmazsanız kitabı sıkıcı bulup bırakabilirsiniz. Oysa kitap sabırlı oldukça mükâfatıni fazlasıyla veriyor. Roman, Fransız İhtilali döneminde yaşanan olaylar üstüne kurulu diyebilirim.İngiltere ve Fransa ekseninde Fransız İhtilali'nin etkilerini görüyoruz. Fransız İhtilali ile ilgili bilgim yüzeyseldi. Daha çok bizim tarih kitaplarinda Fransız İhtilali sonrası milliyetcilik akımının etkisiyle imparatorluklarin zorluk çektiği konusu üzerinde durulmuştur. Romanda ihtilalin ana vatanında neler yaşandığı detaylı şekilde işlenmiş. Özellikle Fransa'da Aristokrasi, Monarşi ve çevresinin halka zulmü... Halkın da ezilme, açlık ve sefalet içinde karşı ofkeyle monarsinin ve aristokrasinin linç edilmesi ile ihtilalin kanlı yönü anlatilmis. Özgürlüge giden yolun kanla olması da üstüne düşünülmesi gereken konulardan diye düşünüyorum. Fransız İhtilali'nin çıkış nedenleri ve etkileri üstüne son derece başarılı bir eser diyebilirim.