Of Not Being A Jew için yapabilecek bir yorum, o benim haddime gelişecek bir şey değil. İlerleyen zamanlarda muhakkak tekrar okuyacağım. Muhakkak.
Erbain'e gelirsem eğer; Şair Kırk Yılın Şiirleri olarak adlandırıyor. Hakkı var. 1953 yılı ile 84' yılları arasında yazdığı şiirleri kapsıyor. Fakat, işin daha güzel yanı var ki, şair bu şiirleri seslendirip CD olarak da vermiş. Şair, bu yolculukta bize sesiyle eşlik ediyor ve İsmet Özel, gerçekten sıkmadan, boğmadan ve bunaltmadan, sesini çok oturaklı, taze kullanarak adeta şiirlerini anlatıyor. Sanırım yenilenen bir çalışma var, pek emin değilim. Tiyo yayınlarına sormak gerek. Tekrar tekrar dinlenecek, tekrar tekrar okunacak bir kitap. Derin, düşünceli yolculuklara çıkarıyor. Şiirindeki anlamı, gelişmeyi görmek çok güzeldi.
Başka nasıl anlatabilirim pek bilmiyorum. Dolu dolu bir okuma, okumadan ziyade dinleme oldu. Şimdi diğer kitapları okurken bu sesi arayacağım. Başka türlüsü güç.
Eh, darısı