···Okunma: 21 Ağustos 2023 18:23 Stephen Covey harika bir adam, mükemmel bir Hristiyan. Covey ilkelerin değişmez doğal yasalar olduğunu, doğru ilkelere riayet edersek , yanlış yola sapmiyacagimı söyler.
Covey Tanrıya sıkıca bağlı bir kişiydi. Aslında bu ilkeler Müslümanlık açısından bakacak olursan, Allah'ın tabiat kanunlarıdır.
Dünya sebep sonuç ilişkisi içinde yaratılmıştır. Bir şey yapacağımızda sonucu önceden bellidir. Burada kadere yön verecek kişinin iradesidir. İlklerin zamanı geçmez her zaman sonuç aynıdır. Sürekli aynı hata, yanlış bakış açısının devam ettiğini gösterir.
Önceden sonucu belli olan doğru ilkeleri hayatımızın merkezine koyarak ilke (Kur'an-Allahın kanunları) merkezli yaşamalıyız.
Değişim içten dışadır. İç ( öz kök kaynak) değişmezse, hayat değişmez. Hayata bakış açısını değiştiren bir yere varır. Eylemleri oluşturan şey hayata bakış acımız. Sürekli Aynı Şeyleri Yaparak Farklı Sonuç Beklemek Bir Hastalıktır.
Dünyayı olduğu gibi değil istediğimiz gibi görürüz. Halbuki ilkeler bize dünyayı olduğu gibi gösterir. Dünyayı gördüğümüz merceğin farkına varmadan onu değiştiremeyiz.
Alışkanlıklar azara azar yaptığınızda kökleşir. O zaman fayda sağlamayan alışkanlıkları, fayda sağlayanlarla takas edelim.
Dünyada hiçbir insan tek başına bir şeyleri başarmamıştır. Başarısı diğer insanlar olmasa olmazdı. Şöyle düşünün ses olması için sessizlik olması, varlık olmasi için de bir boşluk olması gerekir, bir masayı, sandaleyeyi koyabileceğimiz bir boşluk olması gerek.
İnsanın zaferleri önce kendine olmalı, özer zafer elde etmeden yani bağımsız olmadan, her türlü hazdan, dürtüden ve insanlardan, genel zaferler elde edemezsiniz.
Kendize iyi bakın, sonuç odaklı olursak, kendimizi tüketip sonuca ulaşacak olan kendimizi lagv ederiz.
1. Alışkanlık proaktif ol ; yani ruhunun bedenin sorumluluğunu almak için harekete geç. Harekete geçemeyenler şu an geçmişin pişmanlığını ya da geleceğin kaygısını yaşıyor. Etkileyebileceği, değiştirebileceğin tek alan var o da kendin. Kendi üzerinde çalış. Sen degişirsen her şey değişir. Değiştiremeyecegin ilgi alanlarından uzak dur.
2. Alışkanlık sonunu düşünerek ise başla : hayatındaki misyon ne. Bu misyonu değerlerin doğrultusunda belirle ve ölene kadar bu misyonu yapacak eylemlerde bulun. Cenazeni düşün seni. Hakkında ne söylemelerini isterdin. İyi bir kul,baba anne eş evlat ...... Tüm bu misyonları sorumluğunu almış oluruz.
Eylem sonuçlarını taşır. Her şey önceden belli olan fillerdir. Böylece fiillerinin sorumluluğunu almış oluruz.
3. Önemli işlere öncelik ver ; önemli işleri öncelik verirsek, hayatımızda acil işler olmaz. Acil olmayan hiçbir işi yapmama gibi bir problemimiz var. Planlayici ve önlem alıcı olarak süreci yönetmeliyiz. Aksi takdirde bizim senaryomuzu başkaları yazar, biz de oynamak zorunda kalırız
4. Kazan /Kazan; İnsanlar birbir olmadan bir hiçtir. İnsanlar birbirine bağımlı değil bağlı olmalıdır. Birisinin kazanıp birinin kazandıgi bir ilişki sağlıkli olmaz ve güvenli bir ilişki değildir.
5. Önce anlamaya çalışın sonra anlaşılmaya; iletişim tek başına olmaz. Sorunları çözmek istesek kendimize değil soruna odaklaniriz. Empati ile dinlemeden, hemen karşı tarafa cevap vermek için ağzında sözcükle beklememeliyiz. Empati duygusal ve zihinsel bir olgudur. Onun gibi düşünmek ve hissetmektir, empati. Bunun içinde onun değer yargıları ile düşünmek zorundayız. Kendi değer yargılarımızla başkalarına cevap veremeyiz, yoksa sorun anlaşılmaz. Teşhis koymadan reçete yazıyoruz.
6. Sinerji; iki parçanin toplamından daha fazla etmesi. İki insan gücünü birleştirince daha fazla güç açığa cikar. Birbirimizden beslenrek üretkenliği arttiriz.
7. Alışkanlık baltayı bile; insan beden ruh zihin Duygu olmak üzere dört ogeden oluşmakta. Bunlardan birini ihmal edersek ya da birinin üzerinde çok yüklenirsek, kendimize zarar veririz. Bunun için bu dört öğeyi her gün yenileyecek etkinlikler yapmalıyız.
Hayatta etki ile tepki arasında seçme özgürlüğüne sahip olduğunuzu bilseydiniz ne yapardınız ?
Bizi koşullar ya da insanlar etkilemez, bizi kendi düşüncemiz etkiler.
Sorun biziz. Olaylar karardan, tepkilerden doğar. Her gözünüzde ilkeler gözlüğü olsa, bu güvenle hayatı olması gereken gibi yaşarsınız. Bu gözlükler bu 7 ilkenin temeli kesinlikle Kur'andir. İlkeler bizim dışımızda, sonuçları hep aynı olan olgulardır.
Hayatının merkezinde Allah varsa her şey yerli yerine oturur.