·72 syf.····Okunma: 22 Ağustos 2023 17:13 Kitap, tıp öğrencisi olarak Viyana'ya yerleşen Bertold Berger'in hayal kırıklığını anlatıyor. Berger insanlara ve şehre uyum sağlamakta oldukça zorlanır. Her şey düşlediğinden çok farklıdır.
Berger ürkek, utangaç, duygusal ve fiziksel olarak çelimsizdir. Yaşıtlarına göre daha çocuksu biri olmuştur. Toplumda kabul edilen erkek modeline uymamaktadır.
Viyana'ya yerleştiği ilk gün hukuk öğrencisi olan komşusu Schramek ile tanışır. O tam olmak istediği gibi biridir; güçlü, çekici, konuşmasını bilen, toplumda yeri olan biri. Onu kendisi için bir idol haline getirir. Onun gibi olmak için çaba gösterir fakat kendisini aşamaz. Komşusunun arkadaş ortamlarında da bulunur ama bir türlü uyum sağlayamaz. Ona her zaman çocuk, kız gibi isimlerle seslenirler.
Berger artık üniversiteye gitmez olur. Toplumdan tamamen soyutlanır. İnsanlardan kaçar.
Her gün bir diğerinin aynısı gibi geçip giderken ev sahibinin kızıla yakalanmış bir kızı olduğunu öğrenir. Ve bu kız sayesinde yaşama yeniden tutunur. Annenin, kızın gözlerindeki minnet, saygı Berger'in içindeki yaşama isteğini yeniden kıvılcımlandırır.
Yazarın diğer kitaplarına göre daha az psikolojik değerlendirme olsa da anlatım klasik Zweig anlatımı. Güzel bir konuya değinmiş.