2023 51. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2023 23:07
Bir yanda eserlerini okumayı hep olgun yaşlarıma ertelediğim Nietzsche var, diğer yanda modern klasiklere ve düzenli kitap okumaya beni teşvik eden Zweig var. Yakın zamanda Nietzsche okumak istiyordum. Okumaya başlamadan önce onu biraz tanımaya karar verdim. İnternetten basit bir araştırma ile hayatını öğrenebilirdim, yaşadığı zorlukları öğrenebilirdim ama tabii ki de bir biyografi tadı vermeyecekti. Hele ki bu biyografiyi Stefan Zweig yazdıysa asla o tadı alamayacaktım. Kitapta kimi yerlerde Nietzsche'nin söylediği bazı sözlerin derinine inilirken; yani bunu ne yaşayıp ne düşünüp söylediğini anlatırken, diğer yandan hayatı anlatılıyor. Ben anlatıda pek kalamadım birçoğu gözlerimin önünden geçti izledim. Nietzsche'nin okul yıllarını izledim, kitap yazışını, hastalığını, yalnızlığını izledim. Yazan Zweig olunca okurken izliyorsunuz işte. Kitabın türü biyografi olduğu için içeriği anlatmaya gerek yok. Ben akıcı buldum, ilgi çekiciydi. Nietzsche'nin hayatını bilenler bile bu esere şans verebilmeli bence. Verdiği hissiyat çok yüksekti. Zweig'ın yazdığı bir biyografi de olsa, duygulara dokunmadan bırakmıyor. Bu yazarın birçok öyküsünü okudum ama bu ilk biyografiydi. Kesinlikle son olmayacak. Bayıldım
NietzscheStefan Zweig · Zeplin Kitap · 20181,654 okunma